Защо хранителните продукти в магазините изглеждат красиви, апетитни и пресни? Причината за това са хранителните добавки с индекса Е, който е взел първата буква от думата „Европа”.
В цифрите са закодирани имената на химически съединения, на които дължим хубавия външен вид на храните.
Първата цифра означава вида на химическото вещество:. Например:
1 са оцветителите, които маскират външния вид на продукта;
2 са консервантите, благодарение на които храните дълго време остават пресни.
3 са антиокислителите, благодарение на които храните не се окисляват.
4 са стабилизаторите, които създават еднородна консистенция.
5 са емулгаторите, които поддържат структурата на кренвирши, колбаси и пр.
6 са усилвателите на вкуса и аромата
7 са химикалите, които включват синтетичния восък (за форма) и захарозаместителите.
Най-често се срещат:
Е621 – натриев глутамат – химическият аналог на солите на глутаминовата киселина позволява продуктите да бъдат вкусни и ароматни; той подобрява вкуса и аромата им. Натриевият глутамат възбужда вкусовите рецептори. Силно опасен е за децата. Ако се превиши дозата, децата могат да получат срив в настроението, превъзбуда, тревога. След като са яли чипс, хотдог и други видове фаст-фуд, в които влагат глутамати, обикновената храна изглежда невкусна, тъй като вкусовите рецептори са свикнали към по-ярки вкусови удари.
Е250 – натриев нитрит е консервант и оцветител. Не позволява на месото да се развали и придава на месните продукти хубав цвят. Добавят го в кренвиршите, колбасите, шунките – цялото това подобие на храна има розов цвят. Ако не го добавят в тях, те изглеждат зеленикаво-кафяви и неапетитни. В малки количества дори има някаква полза: разширява съдовете, намалява кръвното налягане и се бори със стенокардията. В големи количества натриевият нитрит нарушава подаването на кислород в мускулите, предизвиква главоболие, раздразнение и липсата на концентрация.
Е210 – бензоена киселина, известна още като сорбинова киселина. Тези две добавки се добавят в консервите и продукти с дълъг срок на годност. Е210 и Е200 предизвикват алергия. Бензоената киселина е опасна за астматиците, а сорбиновата е причина за обриви.
Е220 – серен диоксид. Той се среща в евтиното вино, червеното и бялото. Тази добавка е изключително опасна, защото разрушава бъбреците.
Е320 – антиоксидант. Той запазва прясно растителните масла, но е канцероген.
Е924 – калиев бромат. Добавя се в хляба. Благодарение на него той става въздушен и мек. Последни изследвания показват, че Е924 предизвиква тумори.
Е102 тартразин – оцветител, който може да предизвика пристъпи на астма.
Е110 – оцветител с романтичното име „жълт слънчев залез”, опасен за алергиците и може да предизвика гадене.
Е132 – оцветител индигокармин; може да предизвика разстройство на стомаха.
Е127 – оцветител, който може да провокира хиперактивност на щитовидната жлеза.
Забранени в цял свят оцветители и консерванти, които предизвикват ракови заболявания
Е121-червен цитрус;
Е124: оцветител, засега забранен в много страни, но не и в целия свят;
Е240 – формалдехид;
Е123: червен амарант; изключително опасен за бременни, може да предизвика порок в плода;
Е216 и Е217 – оцветители.
Е415 – ксантанова смола – сгъстител, може да предизвика разстройство на стомаха;
Е300 и Е305 – аскорбинова киселина, но тя не се добива от лимони, а е химия. В големи количества трудно се извежда от бъбреците. Когато е в излишък, предизвиква дребни хематоми по кожата.
Е330 – лимонена киселина. Не се препоръчва на болни от язва и гастрит.
Е322 – лецитин. В аптеките се продава за подобряване работата на черния дроб и жлъчния мехур, за нормализиране на нервната система. Но когато е в излишък, лецитинът отмива фосфора, нужен на мозъка и костите.
Е306 – токоферол, антиоксидант, витамин Е. Токоферолът се добавя в продукти, които бързо се развалят и могат да вкиснат. В организма витамин Е помага в деленето на клетките, но в големи количества затормозява работата на черния дроб.
Вредни добавки
Е621 – натриев глутамат
Е250 – натриев нитрит, консервант и оцветител, може би е канцероген
Е210 – бензоена киселина, консервант
Е200 – сорбинова киселина, консервант
Е220 – серен диоксид, консервант
Е320 – антиоксидант
Е924 – калиев бромат, набухвател
Е102 – тартразин, оцветител
Е110 – оцветител
Е132 – оцветител
Е127 – оцветител
Е221 – натриев сулфит, разрушава витамин В1 (тиамин) и Н (биотин); може да предизвика пристъпи на астма и бъбречна недостатъчност
Е249 – калиев нитрит, може би е канцероген, забранен в детското хранене
Е251 – натриев нитрат, в организма се превръща в канцероген
Е450 – пирофосфати, излишъкът от тях може да предизвика остеопороза и камъни в бъбреците
Е512 – оловен хлорид, предизвиква гадене, среща се в консервите
Е622 – калиев глутамат, най-разпространената добавка в продукцията на фаст-фуда, с която при преяждане може да настъпи отравяне, предизвиква гадене, диария, колики
Е926 – хлорен диоксид, канцероген
Е951 – аспартам, може да предизвика мигрена, обриви и влошаване на мозъчната дейност, може да бъве генномодифициран
Е952 – цикламова киселина и нейните соли, смята се за канцероген.