МВР  купува нови летни костюми и шапки за полицаите на стойност близо 5 млн. лв., става ясно от обществената поръчка, публикувана на сайта на ведомството. Униформените ще получат 51 хиляди костюми от различни цветове. 3500 бройки от тях ще получат катаджиите, а служителите от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – 17 хиляди бройки на стойност 300 хил. лева.

Полицаите ще се сдобият и с нови 17 хиляди шапки, за които ще бъдат отделени над 300 хиляди лева. Освен това МВР поръчва и близо 17 хиляди пуловера шпиц или с бие по врата в различни цветове, които ще струват е над 700 хиляди лева.

В началото на година е била обявена поръчка и за доставка на обувки. Тя е била спряна за кратко след като в Комисията за защита на конкуренция е постъпила жалба от фирмата „Радемо и Мария ЕООД“, които искат да бъде наложена мярка – спиране на процедурата. КЗК отхвърля искането на 14 март. Аргументите на фирмата са, че условията на поръчката са дискриминационни. Те възразяват срещу изискването участникът да е изпълнил минимум три доставки, еднакви или сходни с предмета на обществената поръчка, става известно от акта на КЗК.

Тогавашният вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че през 2015 година от бюджета на МВР са били отпуснати 5,5 млн. лв., с които са сключени седем договора за доставка на дрехи, обувки, шапки и други.

Припомняме, че през миналата година полицейските служители посрещнаха празника си 5 юли със стари дрехи и обувки.

RNS