Можете да посветите два от почивните си дни на едно нетрадиционно преживяване, организирано от Исторически парк в Неофит Рилски в събота и в неделя – III Международен фестивал за традиционни храни „Обединени българи“. Готвачи от земи, в които са живяли и живеят българи, ще предложат разнообразни гозби. Вход за фестивала  – 12 лв. за възрастни и 6 лв. за деца (Притежатели на златни и сребърни клубни карти използват отстъпка за входа, а закупилите билет за Исторически парк имат вход свободен за фестивала на храните). За хората, които желаят да умножат незабравимите спомени се предлагат и нощувки – подробностите на тел. 089 66 12 175.

Този уикенд ще станем свидетели на единственото по рода си събитие, което ще насити сетивата ви с наслада, величие и мощ. За първи път от 1300 години насам на едно място се събират майстори на традиционната храна от всички места, където е имало България, и не само. Ето защо изданието е под наслов „Обединени българи“. За два дни Исторически парк, Фестивалната зона, с. Неофит Рилски и България ще бъдат в центъра на света, където ще бъде първото събиране на българи, за което ще можем да разказваме на своите деца и внуци. Отново, като в старите времена, хората от цял свят ще идват при нас, вместо ние да ходим при тях. 

За първи път у нас пристигат вещи майстори и пазители на старите традиционни рецепти от Алцекова България, Волжка България, Кубратова България – Бесарабия, Македония, Турция, Индонезия… Това са дни на уникални преживявания – кулинарно шоу, дегустации, майсторски класове, базар на традиционни стоки, фермерски пазар с участието на производители, забавления за възрастни и деца (стрелба с лък, конна езда, колички, народни игри, кулинарни работилници), богата културна, фолклорна и музикална програма и още вълнуващи изживявания. Тук древната, богата и величава българска история наистина ще може да се вкуси, тя ще оживее пред вас благодарение на виртуозните кулинарни умения на готвачите – участници във Фестивала на традиционните храни „Обединени българи“ от Велика България.

Айрат Гарапшин е един от най-добрите готвачи от гр. Казан, който ще представи традиционната кухня на Волжка България – днешния Татарстан. Участник в множество национални и международни събития, Айрат специално ще ни приготви пилаф на огън, татарски азу в котел, традиционна домашна супа с юфка и много други кулинарни изкушения по автентични рецепти. А накрая ще се насладите и на щипка кулинарно вълшебство с уникален татарстански десерт.

Шеф-готвач Айрат Мухамедяров ще представи за първи път кухнята на Волжка България от Башкортостан, гр. Уфа. Той ще ни нагости с губадия – многопластов пай с яйца, стафиди, ориз, сушени кайсии, сини сливи, а в някои варианти дори и кайма. Степните номадски башкири ще ни преведат през свещен ритуал на приготвянето на кази – конски суджук, ръчно приготвен с уханен аромат и незабравим пикантен вкус. 

За първи път наши специални гости са готвачи от Италия, гр. Челе ди Булгерия – Орацио Пишотано, Чезаре Джиела и Джузепе Джерундо. Те ще ни зарадват с традиционни италиански ястия, чиито корени водят началото си от селската традиция, приготвени с много настроение и удоволствие от храната – пикантен нахут по чилентански, паста по чилентански, чиабата, картофени кюфтета и за десерт – струфоли по чилентански, и още много наслада за сетивата, както само италианците го могат.

Турската кухня ще бъде представена за първи път от професионални готвачи на ресторант „Икрам“. Те ще ви направят съпричастни със своите столетни традиции. Гостите ще могат да вкусят от традиционната ориенталска кухня с примамливи свежи салати, умопомрачителни основни ястия и, естествено – божествени десерти за гастрономите.

Индонезийската кухня ще бъде представена за първи път от шеф-готвач на Исторически парк – Иван Апостолов. Той ще ни приготви традиционни индонезийски екзотични ястия като пържения ориз „Наси Горенг“ и салата „Гадо Гадо“. Името буквално се превежда като „смес“, тъй като салатата съчетава различни зеленчуци, покрити с пикантен ядков сос. За любителите на екзотиката на място ще има още много други изненади. 

Българската кухня на Фестивала на традиционни храни ще бъде представена от готвачи на ресторант „ДОБРО“. Тяхната мисия е съхраняването на българските традиционни ястия и запазването на автентичните вкусове от нашата трапеза. Специално за фестивала те ще приготвят свинско чеверме, лютеница, направена на място като атракция на събитието, с най-вкусните кюфтета и кебапчета, както и други автентични български ястия.

За първи път на Международния фестивал на традиционните храни ще имаме майстор-готвач от Македония: Петре е професионалист в подготовката на скандинавска и македонска традиционна храна. А десертът му е оригинален сладолед, който да освежи връзката между нашите два братски народа. 

„Балкански ястия“ е известен производител на месни деликатеси в Бесарабска България, в гр. Болград, Украйна. За първи път посетителите на фестивала ще могат да вкусят техните продукти, приготвени по старинни рецепти – агнешко в казан, суджуци, салати и ароматни, прясно приготвени печива. А най-голямата ценност на „Балкански ястия“ са артистичността и искреността на собственика Сергей Русев. Той винаги внася колорит, докато сладко вкусвате от вълшебствата на Бесарабия! Храната в Бесарабия се е запазила с традиционното българско гостоприемство и веселие. Групата, която идва от територията на днешна Украйна, е огромна и освен готвачи, включва танцов състав и певици. 

Щандът на бай Салих ще ви привлече с уханието на истинско сирене, точно като на село при баба, а посетителите ще ги посреща специално дървено каче за биене на масло. Салих Паша, майсторът на родопското сирене брънза по 5-вековна технология, ще произведе този млечен специалитет пред гостите на фестивала. Брънза означава бито, а крайният деликатес има вкус, който не може да бъде описан с думи. Този млечен продукт може да се консумира до 3 години след направата му, като се постави в буркан и се стерилизира. Сиренето носи още името мехово, толум и имансъз и е описвано във възрожденската литература като традиционна родна храна. 

Кулинарният историк Ангел Ангелов като председател на Националния тpъcт за съхранение на културното историческо наследство на България и инициатор на създаването на Музея на традиционните храни и хляба от град Копривщица, ще ви омагьоса с ястия от неолитната епоха в автентично възстановени съдове от разкопките край с. Оходен, ще ви върне в древността с автентични облекла и оръдия на труда – хромели за мелене и глинени съдове. Родолюбивият българин е избрал за своя мисия да запознава хората с истинската храна – запазена от поколения наред. „Да си кулинарен историк, всъщност не е професия, а начин на живот“, споделя той. 

Фермерските производители, производителите на традиционен хляб и други лакомства съвсем естествено имат своето място на фестивала. 

Дните на фестивала са кулинарно приключение и за децата. Детските занимания ще бъдат представени от Етнолагери „Край огнището“ с възможност за творчество с глина, българска шевица и месене на хляб с наричане. Програмата ще бъде обогатена и от фолклорни състави – гости на празника „Обединени българи“: Народен ансамбъл за български танцов фолклор „Бесарабия“, гр. Болград. Одеска област, Украйна. В своята близо 10-годишна история Народен ансамбъл „Бесарабия“ е изнесъл над сто концерта и е спечелил много награди и хиляди приятели. Фолклорен танцов клуб „Ръка за ръка“, гр. Варна, с ръководител Магдалена Илиева. Мисията им е да събират хора с любов към фолклора. Фестивалът на храната е място, на което се учим да танцуваме и създаваме приятелства! Петър Кирилов – глас от Северна България, с участието на Танцова формация „Шопски наниз“, град София. Петър Кирилов е обявен за Будител на 2017 г. в категория „Култура“, България. 

Станете част от празника на традиционните храни и българския дух. Вкусете от магията на ястията на своите предци. Очакват ви кулинарните вълшебства на българите от последните почти 14 века – за първи път и само в Исторически парк.