Министър Деница Сачева заплаши със съд лидерът на „Изправи се.Бг“ – Мая Манолова.

Двете дами, които са и кандидати за депутати в 45-ото НС, участваха в БТВ и спориха за социалната политика. Лидерката на „Изправи се! Мутри,вън“ и социалната министърка влязоха в жесток спор за децата с увреждания.

Манолова атакува, че правителството упражнявало лобизъм за ваксините.

Сачева й отвърна, че ако беше действащ политик, щеше да предизвика дипломатически скандал, тъй като ваксините се договорят от ЕС.

Манолова пита социалния министър „дали е доволна, че на практика съсипа и унищожи Закона за личната помощ“.

Сачева контрира, че всички европейски средства са използвани до стотинка за подкрепа в условията на пандемията. И допълни: „Що се отнася до приказките на госпожа Манолова – тя обича да си служи с гръмки думи. Добре, че сме в предизборна кампания и аз съм малко по-толерантна. Бих Ви призовала в съда да се видим. Особено за думите, че по Закона за личната помощ нещо е орязано. Напротив! Дадени са допълнителни 214 млн. лв. Тази година бюджета за лична помощ беше 92 млн. лв. Сега е 214 млн. лв. Не виждам как е орязан този бюджет. Отделно е разшерен и достъпа до тази дейност. Когато станах министър имаше 25 000 души, които бяха лишени от помощ, само защото не са с увреждания, въпреки, че са самотно живеещи. Трябва да признаете, че законодателните Ви инициативи не са добри! Времето го доказва.“

Манолова не възрази и продължи с тезите си.

Припомняме, че в началото на годината майките на деца с увреждания от движението „Системата ни убива“ се разграничиха от лидера на „Изправи се.БГ“ Мая Манолова заради решението за общо явяване на изборите с организаторите на антиправителствени протести от т.нар. “Отровно трио“.

Те заявиха категорично, че няма да подкрепят която и да е политическа формация, а сътрудничеството им с Мая Манолова било от времето, в което тя като омбудсман е подкрепила исканията им за законови промени.