Централния полицейски синдикат на МВР поиска от Върховния административен съд да отмени наредбата, с която се тестват служители на вътрешното министерство за алкохол, наркотици и други упойващи вещества в кръвта им, като незаконна и недопустима. Ще бъде повече какво ще се случи в насроченото за 1 ноември заседание по казуса, тъй като синдикатът няма правен интерес по темата и в този смисъл не е страна по темата, категорични са мастити юристи.

Искането полицаи да не бъдат тествани за алкохол и наркотици, както всички други българи, като цяло е изклюючително нагло. Несъстоятелни са – меко казано, мотивите, с които това се прави. Да развиваш теории, че служителите на МВР се проверяват за упойващи вещества с тестове, различни от тези за редовите граждани, е несериозно. Да се опитваш да изключиш представителите на контролния орган по определена тема от кръга на обекти по контрол, вече е нагло. По същата логика данъчните могат да си регистрират фирми и да откажат да бъдат проверявани, да плащат данъци, защото има някаква фантастична пречка да са като останалите хора, които не работят в НАП. Пак по тази мислова проекция работещите в РИОСВ например, могат да станат наематели на водоеми и да не допуснат никога контрол над тях – замърсяват ли ги, тровят ли рибата в тях и т.н. защото по принцип те самите проверяват и не искат да бъдат проверявани. Същото се отнася и за строителния надзор, който може да поиска никога да не се инспектират строежи на техни служители, защото последните трябва да инспектират само не служебни лица. А, инспекторите по храните да разгънат ферми и парници, които да забранят други хора да проверяват какво се случва в тях, защото са на служебни лица.

Специално за Централния полицейски синдикат на МВР е редно да се уточни, че не говори добре, когато се демонстрира подобна профанщина с искането на отмяна на тестовете за полицаи. Синдикатите по закон се занимават със социални въпроси, а тестовете са част от дисциплинарното носене на служба и това категорично е извън правомощията на синдикатите. Същите – ще си икономисам епитета „циркаджии“, би трябвало да са наясно, че когато искаш да имаш права, трябва да поемеш и отговорности. Ако законът беше различен, синдикатите би трябвало да поемат ангажимента полицаите да не са под влияние на алкохол, наркотици и други упойващи вещества по време на изпълнение на служебните задължения. Много ми е интересно как ще поемат и изпълняват ангажимента всички служители на вътрешното министерство да не пият и да не се дрогират.

За средно интелигентните хора е ясно, че във време на честа смяна на властта, включително и на МВР-винистъра, синдикатите надуват перки и се опитват да изглеждат по-значими, отколкото са. Но, с този казус определено предизвикват яростта у гражданите, опитвайки се да наскочат правилата и да си спечелят индулгенция за бъдещи нарушения.

И както винаги съм казвала, ако не правиш нищо нередно, не се чудиш как да избягаш от проверките. Ако обаче, без значение от резултатите като контролен орган имаш схема да „топиш“ като нарушители другите, може да те е страх това да не се случи и с теб. За това е повече от съмнителен този опит да се избяга от отговорност в случая с тестовете. Другият безспорен факт е, че преди да тръгнеш да защитаваш интереса на друг или на цяла прослойка от обществото, е редно да си правно грамотен.

В държавите, към които твърдим, че се стремим, полицаите са за пример с поведение, а не са изключения от правилото и закона.

У нас нещата са доста по-различни, защото някои хора нямат елементарна представа, но се меракландисват да са част от представленията, е личното ми мнение.

КАЛИНКА ПЕНЧЕВА