Неназовани поименно и по длъжност лица от Държавния департамент на САЩ, неясно дали съответстват на нивото на българския премиер, са подкрепили правителството на Кирил Петков в борбата му с корупцията. Ако това изобщо е вярно, то и те не знаят що е борба с корупцията или не се наясно за какво са дали силната си подкрепа. Най-неприятното е, че поради анонимността на подкрепящите, не е сигурно дали описаното в прессъобщението отговаря на истината и каква тежест има мнението на подкрепящите. Битката на Кирил Петков с корупцията е пълна мистика за българите и може да си остане само неумел пиар ход.

Снощи от правителствения пресцентър е разпространено съобщение с три снимки – с „безименни“ хора, в което се коментира посещението на Кирил Петков в САЩ:

„Силна подкрепа за усилията на България в борбата с корупцията получи министър-председателят Кирил Петков по време на срещите му днес в Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Премиерът Петков запозна в детайли високопоставените си домакини от американското правителство с мерките на кабинета за изкореняване на корупцията, както и с реалните стъпки за провеждане на съдебна реформа.“

За сведение на Киро, Асен, Ленчето и компания, понятието корупция никъде не е формулирано. Ето защо изначало битката е малко хипотетична.

Тезата на правителството, че се бори с корупцията е изгубена изначало. Премиерът и министрите му би трябвало да се занимават с корупция в сегашно и в бъдещо време, а не с „изчегъртването“ на ГЕРБ. С миналото се занимава съдебната власт – прокуратура и съд.

За да се бори правителството с корупцията в сегашно и в бъдеще време, то би трябвало да промена правилата, да пише наредби, министерски постановления, да предлага нови закони.

Как тече борбата на правителството с корупцията у нас – класически пример на нищоправене и напълно безполезно действие е свидетелстването на премиера по казус, за който е чел в интернет.

Вероятно някак правителството се бори с корупцията, но не казва нито на нас, нито на неназованите служебни лица в Държавния департамент какво са направили.

До момента в работата на правителството няма промяна на нито едно правило за провеждане на обществени поръчка, за назначаване, няма постановления, наредби или закони, приети в пази посока.

Каквото и да е казал Кирил Петков на посрещналите го служители на Държавния департамент, те не са били свидетели и фактически не знаят за какво изказват „пълната си подкрепа“.

Дори закриването на спец съдилищата няма отношение към тази борба, защото с решението делата просто ще бъдат преместени от столицата по места.

Ако ние не знам какви лерки е предприело правителството в борбата с корупцията Киро и компания, то няма как да се очаква други да знаят и тогава „пълната подкрепа“ няма само пиар измерение – оправдание за харчовете по поредната задгранична командировка.

СНИМКА see.news