Ненчев – Обвиненчев и за униформите

Военният министър в оставка Николай Ненчев вече се сдоби с второ обвинение. Той бе призован в петък във Военно-окръжна прокуратура. Обвинението е във връзка с обществена поръчка за изработване на облекла за военните.

За обществена поръчка, свързана с доставка на облекло за военнослужещи през април т. г., военните прокурори обвиниха тогавашния директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ в Министерство на отбраната Венислав Цанов за престъпление по служба. Според прокурорите той не изпълнил служебните си задължения и не издал решение за обявяване на класирането на участниците и не сключил споразумение с класирания от комисията на първо място участник в процедурата. Вместо да бъде сключен договор с търговското дружество, предложило най-ниска цена за доставка на облекло, военното министрество е сключило договор с друго дружество, от което за министерството е настъпила вреда в размер на 259 773,78 лева, разясниха тогава от прокуратурата.

Дни преди Цанов да се сдобие с обвинение самият Ненчев беше на разпит във военната прокуратура. Тогава той самият каза, че се извършва една проверка с Интендантско обслужване и не констатирал нищо обезпокоително. След като беше там около час и половина, Ненчев обясни единствено, че проверката е била за облекла за армията. Тогава той каза, че става въпрос за досъдебно производство. Процедурата е започнала през 2014 г. преди той да е министър на отбраната.

Тази седмица Ненчев вече получи едно обвинение.  Той отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения и не е осигурил авиационната безопасност и летателната годност на военно въздухоплавателни средства от изтребителната авиация на ВВС на страната ни.

От април 2015 г. има подписани два договора между военното ведомство и „РСК МИГ“ за удължаване на ресурса на 2 двигатели РД-33 с по 50 часа и ремонт на 2 двигатели РД – 33 и един брой кутия за самолетен агрегат – 2 /КСА -2/ за МиГ-29 на обща стойност 3 773 000 евро /7 388 666 лв. Вместо тези договори да бъдат изпълнени обаче, Ненчев е казал на своя заместник, Десислава Йосифова, да ги пази в служебната си каса и да не предприема каквито и да било действия по изпълнението им, за да не бъде осъществен ремонтът на самолетите. Същите указания министър Ненчев продължил да дава и през следващите няколко месеца на подчинените му в министерството.

От това според обвинението са настъпили значителни вредни последици за армията. Сред тях и това, че нальота на пилоти от ВВС е спаднал на 33 часа за една година, при установен в НАТО стандарт от 180 летателни часа или поне минимум 80 летателни часа за година. Това е довело до опасност от допускане на тежки летателни инциденти, поради разтренираност.

Действията на министър Ненчев са довели до намаляване на броя на подготвения летателен състав и свръхнатоварване на летците, носещи бойно дежурство по Air Policing и невъзможност за осигуряване на подготовката на млади летци на МиГ -29. Поради това е било и невъзможно да се поддържа необходимият брой подготвени летци.

RNS