Повечето от платформите за хора в инвалидни колички, които бяха монтирани в 39 от подлезите във Варна, не работят, сочат данни от проверка на bnt.bg.

Съоръженият са част от Проекта за интегриран градски транспорт, като целта е хората с двигателни увреждания да могат да се придвижват самостоятелно в града. Според тях обаче платформите често аварират, а докато ги ремонтират минават месеци.

От шестте подлези на булевард „Владислав Варненчик“ само в един от тях платформата работи.

За хората с двигателни увреждания високите бордюри и неравностите са част от препятствията по пътя до стълбищните платформи в подлезите. Дори и да стигнат до тях, това все още не означава, че могат да се придвижват самостоятелно.

Платформите могат да се ползват и от майки с детски колички. Иначе и те като хората с увреждания разчитат на чужда помощ.

От фирмата, която поддържа платформите, заявиха, че част от тях са повредени след наводнение в подлезите, други са счупени от вандали и сега се чакат застрахователите. Техници всеки месец проверяват съоръженията и след разпореждане от Община Варна ремонтират повредените.

Очевидно тази схема за поддръжка не е най-удачната, щом много от платформите не работят с месеци.