Бившият кмет на Каварна – Нина Ставрева, е подсъдима по дело за безстопанственост в Специализирания наказателен съд. Поредното заседание е насрочено за 26 ноември – петък. „Най-успешният“ кмет на БСП ще отговаря за повече от едно умишлено длъжностно престъпление в качеството й на градоначалник.

Това сочи справка с официалната страница на Специализирания наказателен съд.

Припомняме, че Нина Ставрева бе обвинена в качеството си на кмет за закриването на Центъра за обществена подкрепа в Каварна и разходване на целевите средства за съществуването му за други цели.

След проверката на АДФИ, установила нарушението, на Ставрева бе съставен акт. Тя трябваше да плати 40 000 лв. по него заедно с лихвите.

В началото на 2018 г. в отговор на журналистическо запитване от rns.bg АДФИ потвърди нарушението и стана ясно, че кметицата ще стане контингент на Специализираната прокуратура.

През миналата година съдът върна на прокуратурата казуса, защото обвинителният акт имал неточности, а самата Ставрева твърдяла, че: „не разбира в какво я обвиняват“.

През тази година в Специализирания наказателен съд е имало 3 насрочвания. Следващото е за 26 ноември. Повдинганото обвинение, по което отговаря Нина Ставрева е за умишлена безстопанственост, извършена от длъжностно лице. То е по чл. 219, ал. 3 във връзка с ал. 1 и във връзка с чл. 26, ал. 1 от НК. Предвиденото наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години.

В момента Нина Ставрева е независим общински съветник, след като напусна БСП, за да стане част от друг партиен проект. На последните избори за парламент, тя бе извадена от кандидат-депутатската листа и на новата партия.

В залата на ОбС-Каварна, тя много често е крайна в изказванията и предложенията си, изисквайки от другите действия и отговорности, сякаш те са подсъдими, а не тя и без видимо да си дава сметка как това изглежда отстрани.

СНИМКА pronewsdobrich.bg