Поне 60 000 лв. плащат данъкоплатците в Каварна след поредното осъдително съдебно решение срещу решение на кмета Нина Ставрева. 19 000 лв. от тях са съдебни разноски и адвокатски хонорари.

Средствата са по сметката на неправителствена организация със социален предмет на дейност, за чието функциониране на територията на общината държавата е превеждала по 72 000 лв. ежегодно. В края на 2016 г. „Соник Старт“ ООД завежда дело за неизплатени по 6 000 лв. ежемесечно средства от общината. Парите пристигат в Каварна от държавния бюджет. Те са за функционирането на вече изградения Център за обществена подкрепа. Освен работата средно с 30-40 месечно хора в риск, центърът осигурява заплати и на 5 души служители.

Ставрева, която стана пословична с неизпълнение на предизборните си обещания, вместо да надгражда прекратява почти всички договори по дейности, сключени от предшественика й Цонко Цонев. Сред тях е и функционирането на Центъра за обществена подкрепа, като още докато той работи, не превежда целевата държавна субсидия.

„Нямам обяснение защо Центърът беше закрит. Той работеше, при това успешно. Кметът Ставрева го закри без мотиви, без причина, без да ни плати парите, които държавата е превела за работата ни и въпреки писмените препоръки на редица социални агенции“, коментира пред RNS управителят на „Соник Старт“ ООД Миглена Маркова.

Ставрева, за която по собствените й думи „бюджетът е разтегливо понятие“, впечатлява с решенията си, сред които почти няма такова в полза на каварненци.

Припомняме, че „червената“ кметица – плод на „модела Ставрева“ на депутата Красимир Янков преди низвергването му от различни ръководни постове, подкрепена от ГЕРБ, се оказа повече лоялна към вече екс-депутата от ГЕРБ Живко Мартинов, нашумял с прозвището „суджука“ и към негов бизнес-партньор и кум Валентин Николов с прякор Цуцито, отколкото към каварненци и собствената й партия БСП.

Питаме публично Нина Ставрева – осъдена и за непредоставяне на информация на журналист от в.“168часа“, за разходването на средствата от общинския бюджет, по което дело отново плати съдебните такси и адвокатски хонорари, щеше ли да е толкова решителна в нецелесъобразните си решения, ако плащаше за тях от джоба си, а не с парите на каварненци?

RNS