Нов закон отваря широко врати за ГМО-храни от догодина

От началото на новата година драстично падат глобите за  производство и продажба на храни със или от генномодифицирани организми. Това е записано в проекта за нов Закон за храните, приет от Министерския съвет, който предстои да се гледа през тази седмица в Народното събрание. Ако  депутатите одобрят документа, санкциите за производство и търговия с ГМО-храни за физически лица ще са от 2000 до 4000 лв., а за юридически – от 4000 до 6000 лв. В момента глобите за нарушителите са съответно от 25 000 до 35 000 лв. и от 50 000 до 70 000 лв.

По този начин народните избраници ще отворят широко вратата за почти безпрепятственото нахлуване на ГМО-храни и продукти у нас.

Припомняме,че преди седмица при изследвания в лабораторията на Столичната здравна инспекция беше установено пет пъти превишаване на допустимото съдържание на ГМО – организми в царевица и соеви продукти.  Търговецът – нарушител получи глоба от 100 лв. и то защото не е изписал на етикета наличието на вредните съставки.

Според  сегашния закон в храните и продуктите се допускат до 0,9% ГМО, а над тази концентрация задължително се слагат етикети, че продуктът съдържа подобни организми.  детските храни изобщо е забранено влагането на ГМО.
Недопустими количества ГМО се откриват най-вече в царевицата и соята, като произходът е от САЩ. Трансгенни съставки обаче се откриват и в пуканки, кренвирши и малотрайни колбаси, шоколади и изделия от тях, майонеза, кетчуп и др.

RNS