Политологът, ръководителя на френския „Центъра за политически и международни отношения» (CFPA) Фабиен Босар изпрати на Нобеловия комитет писмо с молба Нобелова награда за мир да бъде връчена на руския Президент Владимир Путин заради борбата му с тероризма.

Според Босар Путин заслужава Нобелова награда, като награда за миротворческите му усилия. Политологът се надява, че ще получи подкрепа и от други експерти, както и политическа подкрепа.

Това съобщиха от РИА Новости.

„Мисля, че президентът Путин спечели престижната награда. Той е единственият, който наистина се бори срещу тероризма „, – каза Босар.

Според него операцията на руските войски в Сирия не трябва да се намесва в присъждане на Нобеловата награда за руския президент. Какъвто буше случаят с американския Президент Барак Обама, който беше награден въпреки факта, че американските сили по това време все още са в Ирак, каза анализаторът.

Припомняме, че Путин е лидер сред най-влиятелните хора в света. През 2016 г. Forbes за четвърти път постави руския Президент Владимир Путин за водач на класацията. Според изданието реално влиянието на Путин се простира във всяко кътче на планетата. През 2016 г. носител на Нобеловата награда стана Президентът на Колумбия Хуан Мануел Сантос за своите „решителни усилия, за да се сложи край на гражданската война, която продължи повече от 50 години“.

превод RNS