Хората, които не случайно построиха какво ли не из цялата варненска околия, изведнъж се досетиха, че кметът на Варна – Иван Портних, им е виновен и поискаха оставката му. Бил отговорен за презастрояването на града.

НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ!

Да получаваш разрешително за строителство от главния архитект и да обвиняваш друг за строежите в морската столица е пълно лицемерие. Да се опитваш през казус, в който кметът няма вина, да го атакуваш, защото е против безплатното ти ползване на държавна собственост – е уникална демагогия. Да се правиш на защитник на закона, при положение, че сам го нарушаваш – съзнателно – това е еманацията на байганьовското мислене и действия – нищо, че е 21 век и всички са с претенции за интелект!

Вчера кметът на Варна – Иван Портних, поиска оставката на главния архитект на общината – Виктор Бузев, с ясни аргументи. Днес стана ясно не само, че той е прав, а и лъснаха другарчетата, за които главният архитект е бил в полза.

Първо – ДБ – те винаги са против. Нищо, че задкулисното им шефче има дела за незаконни къщи по Черноморието.

После – ПП – защото Благомир Коцев – този виден лауреат на административната мисъл, успешно е съвместявал поста областен управител с „дарение“ от Виктор Бузев, който разрешава на бизнеса му – комплекс „Хризонт“, да ползва безплатно държавна собственост в морската градина, разполагайки преместваеми обекти. Търгувайки през тях без наеми, печалбата е чудна. Има дело за това. Иначе беше много отдаден на украинската кауза.

Накрая – Борислав Гуцанов – два пъти арестант за икономически престъпления в особено голям размер, довел БСП-Варна без малко до шесто място на изборите по успеваемост, но не той лично. Той не винаги си носи „смелото сърце“. Но, винаги използва БСП за свои цели, е – верно понякога има съвпадение между партийните и персоналните му щения. Та по тази причина човекът с който Борето „медузата“ се подигра – Павел Раличков и го остави извън парламента, също иска оставката на Портних. Видите ли, той бил виновен за презастрояването на града.

Гуцанов нервно крачеше и крещеши по телефона докато течеше тържествената „първа копка“ на сградата на ул.“Н. Й. Вапцаров“

Да погледнем само последния строеж – на Сграда К 55, намираща се на ул. „Н. Й. Вапцаров“, със строител фирма „Комфорт“. Същата тази фирма съвсем случайно е станала собственик на „Транспортно спедиторска кантора“ – собственост на Борислав Гуцанов. Пак съвсем случайно на първа копка на строителния мастодонт присъства лично „медузанчо“. Без претенции да съм експерт отбелязвам:

Месеци наред варненци и гостите на морската столица трябваше да „летят“, защото строежът на фирмата, която няма нищо общо с Гуцанов завзе тротоара
  • сградата е с 3 тела – 16, 10 и 6 етажа
  • от едната страна граничи с дерето – като е съмнително, че са спазени задължителните метри отстояние – поне 17 метра, което е до ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, понеже е плътно до дерето няма паркоместа
Експертите да кажат спазено ли е задължителното отстояние между сградата, с която Борето няма нищо общо или законът не е спазен
  • граничи – с улицата – директно на тротоара, без отстояние до улицата
  • на 10-ина метра е от съседна 7-етажна сграда с реална височина за 10-етажна
  • буквално е забита в спортна зала „Христо Ботев“ – част от Спортен комплекс „Черно море“
Тротоарът, по който хората не межеха да ходят докато се строеше, вече официално е „приобщен“ към сградата и някой ден нищо чудно пак да хрумне на някого да забрани ползването му от граждани
  • общото й РЗП е 24 000 квадратни метра – демек 24 километра
  • има 117 апартамента и неуточнен брой и квадратура търговски площи
  • НЯМА нито метър зелена площ – защото всичко възможно е застроено
  • НЯМА дървета – защото няма място
  • твърди се, че има 140 паркоместа – едно паркомясто е минимум 15 кв.м – най-малко 2 100 кв. м

И сега, ако питаш „Комфорт“, дето Гуцанов няма нищо общо с него, ще обяснят, че всичко е законно. Но, даже визуално презастрояването там е факт. И резрешителното – познайте от кого е издадено! И сградата е узаконена с акт 16 още в края на миналата година. Но, сега ситуацията е супер – хем всичко грозно им е закнно, хем им пречи кмета, щото им разбърква схемите като заплашва да махне този, който всичко до тук им е разрешавал. А, да не забравяме, че докато кака не пристане на ГЕРБ – БСП ще се прави на опозиция. С всичко сила! Белким си сбъднат исканите 5 министерски места в бъдещото редовно правителство на десните партии!

На всички тия ненаситници ще припомня само едно – МНОООГО Е РЕТРО, признак на ИЗОСТАНАЛОСТ, да се правят опити да НАДХИТРИТЕ СИСТЕМАТА. Дори да успеете – времето на Андрешковците отдавна мина, нищо, че не виждам да сте го осъзнали. Парите, които ще вземете, нарушавайки правилата, ще Ви бъдат отнети по друг начин. И винаги ще е така, докато не осъзнаете, че във Вселената има един основен закон – на равновесието. Никой, който го е нарушил, не остава неовъзмезден!

Калинка Пенчева