След трагичния случай във Враца от преди няколко дни са назначени проверки към изпълнителна агенция Медицински надзор, РЗИ- Враца, които да установят и да съставят картина на всичко случило се около трагедията с младата жена, свикана е работна група от специалисти в областта на спешната медици, които ще преразгледат стандарта за Спешна медицина.

Това коментира пред БНТ зам.-министърът на здравеопазването д-р Любомир Бакаливанов.

По отношение на кадрите проблемът в повсеместен, медицински специалисти по здравни грижи не достигат както в страната, така и в ЕС, категоричен е обаче той. Проблемът се опитва да се реши. Има идеи да се увеличи броят на кандидатстващите в университети и да се увеличи броят на тези, които не достигат. Към момента в страната има не повече от 30 000 медицински специалисти по здравни грижи, което е крайно недостатъчно, съотношението лекар-мед.сестра в България се приближава 1:1, за нормално функциониране в сектора трябва да е 1:3 или 1:4, обясни Бакаливанов.

МЗ е започнало работа и за осигуряване на парамедици, в тясна връзка с МОН – има идея да се заимства от практиката от обучителния план на парамедици от европейски страни и да се опитаме да го въведем в страната, тъй като лекарите в Спешната помощ трудно се задържат, поясни той. До средата на годината ще е ясно какви закони трябва да се променят, така че следващата учебна година да започне обучението на парамедиците и да е ясно какви ще са компетенциите им.