Обществен съвет разпределя събраните над 2 млн. лв. помощи за Хитрино

На първото заседание на Обществения съвет, който ще разпределя събраните средства за помощ на пострадалите в шуменското село Хитрино стана ясно, че са събрани почти 2 070 000 лева за пострадалите. „Националната благотворителна кампания е събрала 2 067 495 лева. Около 1 млн. лева от общата сума са постъпили по банков път, а 1,03 млн. лв. – чрез есемеси“, съобщи шефът на БЧК Христо Григоров. Той и омбудсманът Мая Манолова ще съпредседателстват Обществения съвет.

„От събраните средства 160 000 лева ще отидат за топъл обяд за четири месеца за пострадалите в Хитрино. На заседанието бе обсъдено как и по какъв начин да се заделят и предоставят пари на хората за обзавеждане и електроуреди. Аз съм против централизираната покупка на ел. уреди – хладилници, печки или други домакински пособия, защото това винаги поражда подозрения, защо точно тази фирма, защо точно този магазин или тази верига. Хората имат нужда от определени уреди и вещи в собственото си жилище. След конкретна оценка ще се определят средни цени за обзавеждане и парите ще бъдат разпределени от Националния обществен съвет“, обясни Манолова. Според нея помощта от кампанията на БЧК може да стигне по най-бързия начин до хората от Хитрино. За сметка на това средствата, които се отпускат от ЕК и от правителството се бавят заради бюрократични процедури.

Още трима представители на Червения кръст влизат в групата, която ще разпределя помощите в Хитрино – Николай Чобанов, Красимир Гигов и Василка Каменова. Комисар Георги Гатев ще представлява ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, в съвета влизат още областния управител на Шумен и кметът на Хитрино, има по един представител на Сметната палата, НАП и Сдружението на общините. В 16-членния съвет има и медийно участие – Кремена Кадиева от БНТ, Гена Трайкова от БТВ, Силва Зурлева от Нова тв, Уляна Пръмова от БТА и Милен Митев от БНР.