По разпореждане на общината във Варна от месец февруари, учителите нямат право да приемат подаръци от родителите. Като втора мярка е издадена препоръка всяко училище да определи размера на цената, до която може де бъде подаръка.

Това съобщи Бтв.

До заповедите се стига след множество жалби от страна на родители, че системно са „изнудвани“ да събират пари за подаръци на педагозите. Често те са ваучери на стойност стотици левове за шопинг, спа или задгранични екскурзии и почивки. Част от учителите приемат липсата на дар като „неоценяване“ на труда им.

Въпреки, че преди години общината забрани събирането на пари за учебния процес, същото продължава да се практикува във всяко учебно заведение. Акциите се обясняват с различни нужди, но сумите са стресиращо високи и като размер, и като честота на изискване. За да не нарушават забраната класните не събрат пари, а избран от родителите касиер. Почти винаги отношението на педагога към детето му е по-положително.

Ето защо в началото на февруари общината инструктира преподавателите, че приемането на подаръци е недопустимо.

Второ писмо на общината препоръчва в етичния кодекс на учебното заведение да се определи „размера на подаръците, които служителите е допустимо да приемат“.

Типично по български вече има майки, които подготвят петиция против инструкциите на Общината. Повечето от въпросните родителки оправдават подаръците на учителите за това, че последните си вършат работата. Реално обаче, даровете често са разменна монета в замяна на специално отношение на учителите към децата на активните родители. Други от възрастните приемат системното събиране на пари за „учение“ и подаръци с мълчание, за да не навлекат „специално отношение“ на учителите към децата им.

Припомняме, че педагозите, както и всички други професии, получават трудови възнаграждения.

RNS