Община Варна не знаела кой строи на плажа Кабакум

Министърът на туризма Николина Ангелкова прати експерти на ведомството да направят проверка на морския плаж Кабакум за наличие на нерегламентирани постройки. Инспекцията идва след медийни репортажи за строеж на пясъка върху площ над 200 кв. м.

Главният архитект на Варна Виктор Бузев твърди, че в администрацията не знаят кой строи на пясъка. В общината няма внесена за преместваеми обекти по реда на Закона за черноморското крайбрежие, която трябва задължително да е одобрена от Министерството на туризма.

Изпратените на място служители на район „Приморски“ констатирали наличието на строежа. Той няма бетонна основа, но арх. Бузев предполага, че носещите колони на дървената конструкция са стъпили в някакъв фундамент, вероятно от готови бетонни елементи.

Работниците на обекта дали на проверяващите име на софийска фирма, която след справка в регистъра се оказала несъществуваща. След като получили предписание да се изнесат, те напуснали строежа и досега не са представили никакви документи. Конструкцията достига почти до прибоя и за да я заобиколи, човек трябва да нагази във водата.

Ако възложителят не представи необходимите документи, ще му бъде издадено първо предписание за доброволно премахване на конструкциите. Ако не ги разчисти от пясъка, ще последва заповед за принудително премахване. Процедурата обаче е доста дълга и може да се проточи почти до края на сезона, признава главният архитект на Варна.

Чрез областната администрация от общината тепърва проверявали има ли концесионер плажът „Кабакум-централен“. Ако има, ще връчим заповедта на концесионера, тъй като той си има задължения по концесионния договор, които трябва да спазва, заявява арх.Бузев пред БНР.

Проверка на RNS за по-малко от минута в официалния сайт на Министерството на туризма показа, че търгът за отдаване под наем на плажа „Кабакум – централен“ е спечелен от „Менуа 2018“ ЕООД. Дружеството е регистрирано във Варна и се представлява от управителя Полина Георгиева.

Сайтът kabakum.bg твърди, че мистериозният поръчител на поредното плажно строителство е бизнесменът Петър Лашов, близък до групировката ВИС. В близкото минало той е известен като собственик на столичните заведения „Най Клуб“, „Буда бар“, ресторантите „Истанбул“ и „Москва“. Според същия сайт чадърът над него е опънат от български депутат в Европейския парламент, който лично се обадил в Община Варна с инструкции да не закачат г-н Лашов. Намесата на медиите обаче принудила институциите да съставят актове за нарушения.

Снимка БНР