Община Добрич ще отбележи тържествено 105 години от паметните събития от 5 до 7 септември 1916 г., белязани в нашата история като Добричката епопея, съобщиха от пресслужбата на администрацията.

През септември 1916 г. Южна Добруджа отбелязва своето освобождение благодарение на победоносния ход на българската армия, активно подпомагана от българското добруджанско население. Героичният ход на Трета българска армия, известен като Добричката епопея е едно от най-великите дела за свободата на България.

На 7 септември тържествената програма по този случай ще започне от 9 ч. с Почетно шествие в памет на загиналите воини в Добричката епопея от пл. „Свобода“ до Военно гробище музей, където от 10.00 ч. ще бъде отслужена Панихида за загиналите и ще бъдат поднесени цветя.

Венци от признателните поколения ще бъдат положени и на паметника на легендарния командир на първа конна дивизия ген. Иван Колев от 11 ч.

Каним Ви да се присъедините към Добрич и да отбележите заедно тези важни както за Добруджа, така и за цяла България исторически събития.

Програмата на тържествата също така включва:

12 ч., пл. „Свобода“Концерт на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов, хореограф Иван Иванов и музикален ръководител Живко Желев

18 ч., Драматичен театър „Йордан Йовков“ Премиера на петия филм „Епопеята при Добрич“ от документалната поредица „Помни войната 1915-1918“ Режисьор Мария Цветкова, Сценарист и консултант Радослав Симеонов

19.30 ч., сцена на пл. „Свобода“Концерт на Представителен гвардейски духов оркестър. Диригент подполковник Ради Радев – Главен диригент на Българската армия и Началник на Гвардейския представителен духов оркестърСветлинно шоу с дронове

Нека бъдем заедно и се поклоним пред паметта и саможертвата на българските воини, врекли се в името на България!