Министерство на финансите предложи мярката за отстъпка 25 ст. на всеки литър гориво да продължи още един месец. Целта – овладяване на инфлацията. Това стана по време на дебата в парламента по приемане на удължителния бюджет за 2022 г., който тече втори ден.

Служебният министър Росица Велкова отговори на питания на народни представители и предложение за корекция на ГЕРБ и Кирил Ананиев да се приеме да не могат да се правят трансфери за текущи разходи от Сребърния фонд и европейските програми.

Асен Василев от ПП обвини ГЕРБ, че иска да блокира служебния кабинет – да не може да харчи 6-те млрд. лв., за да имат пари, като се върнат да управляват след изборите.

По този въпрос Велкова е категорична, че Министерство на финансите не подкрепя трансферите, тъй като днес централният бюджет е на минус 2 млрд. лв.

„Това означава, че финансираме националните разходи с европейски разходи, средствата на правителството са в една сметка и с приемането на текста може да се наложи в началото на годината да се тегли дълг, тъй като ще има над 10 млрд. лв. във Фискалния резерв“, обясни министърът. След почивка, продължила два часа – министърът на финансите уточни, че поправката е възможна. Въпреки това бе отхвърлена от депутатите.

Росица Велкова обясни още, че компанията „Лукойл“ е платила данък свръхпечалба, а схемата „отстъпка за гориво на литър“ свършва на 31 декември.

Мотивите на Министерство на финансите за продължаването на мярката са, че отстъпката води до намаляване на инфлацията, освен това имало запитване от ЕС за нарушаване единният пазар, но след аргументи на МФ нямало отговор за несъгласие.

Народните представители обаче решиха да не бъде удължен срокът за отстъпката и тя остава в сила само до края на годината. В пленарна зала бяха гласувани на второ четене и последните текстове по Бюджет 2023. Така в крайна сметка депутатите оставиха в сила бюджета за настоящата година и през следващата.

„В него няма изключително допълнителни разходи, които да натоварват един бъдещ бюджет, който ще се разработва от едно редовно правителство, когато бъде то избрано“, коментира финансовият министър.

Източник:news.bg