Окончателно! Парламентът наруши Конституцията, лиши хиляди от право да гласуват!

Командированите на границата във връзка с охраната й и намаляването на миграционния натиск от всички министерства и институции няма да могат да гласуват. Току що това бе решено от българския Парламент.

Предложението на членовете на правната комисия от БСП, за което RNS писа, бе, командированите полицаи, военни, служители на ДАНС и Агенцията за бежанците бе същите да гласуват с командировъчните в най-близката избирателна секция, като се впишат в допълнителния списък. Още вчера членовете на правната комисия от ГЕРБ и Реформаторския блок гласуваха против. Днес това бе потвърдено и с гласуване в зала Пленарна.

СКАНДАЛ! Командированите на границата за охраната й НЯМА ДА ИМАТ ПРАВО ДА ГЛАСУВАТ!

Нито един от депутатите не възропта срещу това решение, което със Закон, отменя Конситуционните права.

В чл. 10 на върховния закон изрично е вписано: „Изборите, националните и местните референдуми се произвеждат въз основа на общо, равно и пряко избирателно право с тайно гласуване.“

Какво притесни сегашния Парламент с мнозинство на ГЕРБ и РБ да зачеркнат Конституцията по отношение правата на тези които пазят териториалната цялост на държавата, тепърва ще се коментира. Релността към момента е брутално нарушаване на правата на хиляди в България, докато се прави всичко възможно да се спазят за други, като се откриват десетки секции в други страни, включитело и на такива извън ЕС.

граничарСитуацията е абсолютен прецедент, установи RNS. През 1990 г. когато бяха първите демократични избори за президент, спечелени от покойния вече Жильо Желев, на всички е осигурено правото на гласт.

Днес десетилетия след т.нар. „демократични промени“ интересът на държавата, възприемана от властимащи като частна ГЕРБ-собственост, е над конституционните права на българите.

RNS