По-скъпа вода от догодина и бунт под прозорците на енергийния регулатор. Скокът в цената засяга 14 области, откъдето днес пристигнаха с автобуси недоволни абонати. С плакати и скандирания „Оставка“ протестиращите поискаха оставката на кабинета.

Организатор на недоволството беше БСП, но те обявиха, че въпреки това, са готови и сами за протести, защото поскъпването им е непосилно.

Срещу него обаче водните дружества трябва да гарантират по-добро качество. Чаша студена вода от чешмата  ще ни излиза все по-солено в следващите години.

вода, цени, нови

Още от януари услугата за абонатите на най-голямото ВиК в София поскъпва с близо 10 на сто. Най-сериозно обаче е увеличението в Ямбол – 20%, но то ще влезе в сила, когато заработи пречиствателната станция там.

Най-скъпа е водата в Шумен и Силистра – 3,30 лева.

Потребителите казват, че цената става непосилна, а от регионалното министерство готвят по-ниска фиксирана тарифа от 1 лев за кубик на човек за най-бедните.

Водата в монтанското село Говежда стига до домовете без помпи и допълнителни разходи. Услугата обаче поскъпва отново. След протестите на местните, водното дружество все пак смъква увеличението до 1,40 лева. За хората обаче и тази цена не е оправдана.

Протест имаше и в Шумен.

От регионалното министерство обясниха за bTV, че за хората с най-ниски доходи ще се полагат по 50 литра на ден на човек срещу 1,50 на месец.

„Много често става въпрос за разхищение на водата. Това е питейна вода, а тя се ползва за поливане на градини, миене на коли и миене на гаражи”, каза Малина Крумова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството.

До средата на следващата година ще се разработи нова формула, по която ще се изчислява цената на водата.

Дотогава ще бъде разработен и конкретният механизъм, по който най-бедните ще могат да ползват вода на по-ниска цена.

btvnovinite.bg