Омбудсманът: Не може да има сметище в землището на Чернево, липсва в ОУП на Суворово

„В Общия устройствен план (ОУП) на община Суворово няма терен в землището на Чернево, определен за сметище. Това е факт, въпреки издаденото разрешително за строеж. Извън този факт, реално жителите на варненското село са против изграждането на депо, което с оглед защита на обществения интерес означава, че такова не би трябвало да има.“

мая манолова

За това е категорична в становището си по казуса с депото на „Соди Девня“ АД, във вододайната зона на Чернево и на Варна, омбудсманът на Републиката Мая Манолова.

Тя изрично припомня, че заради категорично заявеното нежелание на хората да има депо за отпадъци в землището на Чернево, тяхната воля би трябвало да бъде решаваща, което е предвидено в Орхуската конвенция, по която България е страна.

омбудсман, чернево

Днес следобед казусът с референдума, на който жителите на Чернево казаха НЕ на депо за отпадъци, бе разгледан във Варненския административен съд. Делото бе образувано по сигнал на областния управител Стоян Пасев, който оспори определянето на въпроса за референдума и съответно законността на допитването. В залата бяха представени документи, които ще бъдат приложени към делото и процесът ще продължи на 1 февруари 2018 г.

Междувременно Пасев е събрал всички заинтересовани страни на среща, на която представителите на държавните институции са разяснили, че няма никакъв проблем с депонирането на отпадъците. На въпросната среща не са канени журналисти, въпреки огромния обществен интерес.

Припомняме, че скандалът с депото за отпадъци възникна преди месеци, когато хората от Чернево коментираха, че в него ще се складират и опасни отпадъци.

язовир, чернево

Както RNS вече писа, до дни трябва да приключи прокурорската проверка срещу длъжностно лице за заличаване на язовир в землището на Чернево. В неговото корито (на снимката) вече е изградена една от клетките на депото на „Соди Девня“ АД. От предприятието продължават да твърдят, че няма нищо вредно в боклуците им.

RNS