Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ София и Варна, излязоха с официално опровержение на твърдението, че етносът у нас е против насрочената дата за парламентарни избори. Те изпратиха Декларация за дистанциране от публикуваната позиция на „Арменска общност – България“ до Президента.

„Не е наша работа, нито право да се бъркаме в политически теми и да нарушаваме Конституцията на РБългария по отношение правомощията на държавния глава, сред които са и определянето на дата за избори. Не знаем кой съчини отвореното писмо от „Арменска общност-България“ до Президента. Но, тъй като Общоарменският Благотворителен Съюз „Парекордзаган“ е представена в „Арменска общност-България“, би трябвало да се потърси и нашето мнение преди произнасянето и от наше име. За нас, заедно с Великден, възможността за гласуване, става двоен празник“, категорични са тяхни представители пред rns.

Ето и самата Декларация на уважаваното Сдружение:

арменци, кево

Както вече е ясно, от името на „Арменска общност – България“ вчера бе разпространена информация, че арменците не са съгласни с Президента Румен Радев за изборния ден и настояват дадата да бъде променена. Мотивите са, че в този ден се празнува арменският Великден. Хората предпочитали да го прекарат отдадени на вярата си. Същите определят 4 април като неудачна дата за парламентарни избори. Обвиняват Президента в непознаване на историята, неуважение към етносите и традициите им, както и към вероизповедание, различно от православното християнство. Те заявяват, че дата е преднамерено и тенденциозно избрана от Румен Радев, за да наруши правата на арменците в РБългария.

Писмото предизвика бурни реакции, като цяло в посока противопоставяне на арменци и българи. Повечето коментари и в социалната мрежа бяха с тезите, че никой не налага насила гласуване, че никой не отнема нечии права и в края на краищата не е редно един етнос да налага волята си над целия народ в държавата.

Ситуацията е напълно непонятна. Католиците не коментират, сдружение се произнася вместо всички арменци. Най-вероятно някой е мотивирал друг да пише на Президента от името на арменците за 4 април. Дали това е „активно мероприятие“ и с каква цел – ако е ДА, или е израз на посредствена умствена дейност, би трябвало да се произнесат компетентните органи, категорични са арменци пред електронното ни издание.