Безпрецедентно главният прокурор на Републиката поиска публично и с нарочно постановление от службите цялата информация срещу елита на изпълнителната власт. Шефовете на ДАНС и МВР декларираха на мига, че ще му я предоставят, независимо от течащата предизборна кампания.

Случилото се днес е поредното по казуса: След като ген. Бойко Борисов си върна партията, ще успее ли да си върне и държавата?

Сблъсък между двете властово-икономически оси в държавата е титаничен и е въпрос само на време, за да се разбере коя ще надвие.

Тази сутрин на електронната страница на Прокуратурата на РБългария беше публикувано искане от главния прокурор Сотир Цацаров до председателя на ДАНС – Димитър Георгиев, с което по отношение на лица, заемащи висши публични длъжности се искат:

7

– банкови сметки в чужбина, недекларирани по съответния ред;
– участие в търговски дружества в чужбина, включително офшорни компании, без това да е декларирано по съответния ред;
– притежавани недвижими имоти и (или) друго имущество на значителна стойност, недекларирано по съответния ред;
– извършени разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по съответния ред.

Острото мероприятие наруши елементарните правила на държавността в опит да се защити свръх залога, включително и с цената на развяваното из виртуалното пространство искане от Главния.

Търсенето на публичност далеч не е случайно копиране на изпитани ченгеджийски номера, при които „осветяването“ не дава много шансове за движения у мишената. Отделно атакуващите в момента очакват да предизвикат и обществено одобрение за действията си. Те вероятно се надяват целокупното гражданство да пренебрегне факта, че и сега, както и от години, всичко се случва заради нечий конкретен интерес, а не поради законност и справедливост, разясняват запознати.

Позовавайки се негласно на законовата йерархия – иначе пестеливите в коментари и данни ДАНС и МВР, чрез шефовете си днес декларираха, че ще предоставят поисканото и няма да изчакват провеждането на изборите.

Всички скандали от последните седмици – „апартаментгейт“, „къщи за тъщи“, щяха да приключат просто с оставки, ако не беше посегнато на изключително ценен чиновник, който също бе изпратен на Бюрото по труда, твърдят запознати със ситуацията. Те прогнозират още по-сериозен колапс в държавата заради незакъснелия удар на засегнатите от последната оставка. Последните решиха, че е добре да припомнят на онези – с лицата си във властта, че мачът не е свирен и мнозина от отбора може да се окажат на подсъдимата скамейка.

Истината е, че ген. Бойко Борисов – принуден или не съвсем, поне привидно успя да си върне партията. Битката му да си върне държавата предстои. Събитията от последните дни и часове само доказват, че тя няма да е никак лека и е твърде вероятно да му се наложи скоро да управлява с партия, която не е официално на власт, но реално дирижира държавата от години, категорични са източниците ни.

rns