Осъдиха условно словак, отмъстил с два пожара на тъщата

Три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок е наказанието на 46-годишния словак Иван Х., който е бил предаден на съд с обвинителен акт на Окръжната прокуратура в Търговище за запалване на апартамент и шивашко ателие. Това съобщиха от пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна.

Палежите били извършени на 16 декември миналата година. Около 16 ч. първо пламнал апартамент в кв. „Запад“ в Търговище. Огънят унищожил имущество на 63-годишната собственичка, която била тъща на словака. Около 18 ч. пламнало и шивашкото ателие на жената.

Извършителят Иван Х. бил установен след проведените незабавни оперативно-издирвателни действия. 46-годишният чужденец се разделил с дъщерята на пострадалата от двата палежа жена, която смятал за виновник за раздялата им.

След като пил до сутринта, словакът заспал на диван в апартамента. Установил, че в жилището има разхвърляни дрехи и бутилки. Тогава решил, че съпругата му е била там с други мъже и го обхванала ревност. Първо запалил апартамента, след това отишъл до ателието на тъщата си и също го подпалил. Палежът на жилището е причинил вреди на значителна стойност, като имало опасност пожарът да се разпростре и върху съседни имоти.

Присъдата на Търговищкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.