В градския съд на София бе насрочено разпоредително заседание по първото дело срещу бизнесмена Васил Божков, писа БТА. Той е обвиняем за участие в престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Ход на процеса обаче не бе даден, защото не бяха призовани всички участници. Следващото заседание е насрочено за 5 юли.

Това е т.нар. хазартно дело, по което бизнесменът ще отговаря, че вследствие на дейността на групата ѝ четири негови дружества не са платили на държавата близо 559 млн. лв. хазартни такси и данъци. Обвиняеми са още девет души, част от които са били на ръководни позиции в закритата преди години Държавна комисия по хазарта.

Това е едно от първите разследвания срещу Божков. То бе образувано в несъществуващата вече специализирана прокуратура през 2020 г., а след закриването ѝ е прехвърлено в градската прокуратура на София.

Заради това дело Божков се раздели с хазартния си бизнес, а компаниите, които организираха залаганията, спряха дейността си заради отнети лицензи. Самият Божков пък заведе дело срещу държавата в Европейския съд по правата на човека.

Основният спор по това дело е в какъв размер е трябвало да бъде таксата, която Божков е плащал на държавата. Проблемът бе, че хазартните дружества са внасяли намалена такса между 2014 г. и 2019 г. – 20% върху разликата между залозите и изплатените печалби (тоест върху значително по-ниска основа), а не 15% върху събраните залози, колкото плашаше държавният тотализатор.

След заседанието бизнесменът коментира, че делото срещу него много прилича на това за фалита на КТБ. Този процес се точи вече шеста година на първа инстанция и без каквито и да изгледи скоро да приключи. Самото разследване е от 2014 г.

Божков настоя за съкратен процес. Той обясни, че голяма част от свидетелите не казват нищо съществено и затова той и адвокатите му са склонни да приемат показанията им за достоверни, за да не се бави делото.

Това е творба на прокурор Кънев (наблюдващият делото прокурор Ангел Кънев, б.р.). Няма извършено престъпление. Интересът му е това да върви, той да си прави кариерно развитие, никой да не го обвини, че той е направил фалшиво дело. КТБ колко върви? Гешев стана главен прокурор. Интересът на прокуратурата е да ме държат в това състояние. И то не интересът на прокуратурата, а на тези, които ръководят прокуратура – Борисов и Пеевски„, каза Божков.

Свидетелите са над 200, коментира пък прокурорът Кънев. Някои от тях са вече покойници и ще бъдат заличени от списъците.

Аз няма как да коментирам изявленията на подсъдимите. Аз съм редови прокурор от доста време„, каза Кънев по повод твърденията, че гради кариера с делото срещу бизнесмена.

Срещу Божков има още две дела – за престъпна група за убийства, изнасилвания, изнудване и подбуждане към убийства, по което разследването също приключи, и за незаконно държане на културни ценности. По второто дело, което пряко касае античната му колекция, прокуратурата е изпратила писма до няколко съседни държави с питане дали разпознават част от предметите в колекцията. Не е ясно дали това е първа крачка от опит ценностите да бъдат изнесени от България.

В момента Божков е на свобода под гаранция. Той бе кандидат за депутат на последните избори. Партията му не успя да влезе в парламента. Бизнесменът обаче коментира, че формацията му е постигнала успех, защото се е явила на изборите само два месеца след основаването ѝ.