Отменят дългите почивни дни, за да не плащат работодателите извънреден труд

Социалното министерство,  чието задължение по закон е да се грижи за бедните, се е заело да прави промени в Кодекса на труда, с които да отговори на искането на работодателите занапред да няма сливане на почивни дни. Така, когато официалният празник е например във вторник, понеделникът вече няма да се слива с изминалите събота и неделя и съответно няма да се отработва в събота, научи репортер на RNS вчера. Ако служителите искат сливане, ще трябва да си пуснат отпуск.

Зад всички натяквания, че когато ние празнуваме, не празнува Европа или света, което пречело на бизнеса, реално се крие само едно – да бъдат освободени работодателите от заплащане на извънреден труд и такъв в празнични дни.

“Отпадането на сливането на почивните дни е промяна, която е полезна за всички. През миналата година има 3 или 4 съботи, които са отработвани заради сливане на празници, а през по-миналата година са повече. Това дава възможности част от бизнеса да не може да има предвидимост за начина, по който организира работата си”, коментира  социалният министър Зорница Русинова пред журналисти. По думите й ведомството й ще предложи много проста предвидимост с фиксиран брой официални празници и ако те се паднат в събота или неделя ще се почива в понеделник, като понеделникът няма да се отработва. По този начин Министерският съвет няма да решава кои ще са сливанията на работните дни.

Русинова счита, че и за хората, и бизнеса ще е по-полезно, защото отработването в събота не винаги е достатъчно ефективно, доста проблеми има за семействата, когато отработването е в неучебни дни със съвместяването на гледането на деца или ученици. RNS припомня, че бизнесът отдавна настоява да се сложи край на дългите почивки, като според изчисленията на работодателските организации това коства загуби на икономиката от порядъка на 400 до 600 млн. лева на година. Според проучване на работодателските организации едва 8% от фирмите, вероятно от туристическия бранш, одобряват сливането на почивни дни, а над 60% смятат, че тази практика е вредна и пагубна.

Синдикатите обаче настояват мярката да е придружена от друга промяна – да се увеличи минималният отпуск от 20 на 25 дни.  Те предложиха още миналата седмица, ако някой смята, че не трябва да има сливане на почивни дни,  минималният отпуск да стане от 20 на 25 дни годишно. Тогава работникът ще реши кога да си вземе почивния ден, тъй като не е редно работодателят да решава дали той ще почива между един официален национален празник и седмичната почивка или не.

Притеснителното е, че промените в Кодекса на труда се правят, за да защитят работодателите, а той всъщност има за цел да застава зад интересите на наемните работници. Но…у нас с всичко е обърнато наопаки!

RNS