Кметът на Варна Благомир Коцев подписа договори за 27 проекта на стойност 137,5 милиона лева. Документите бяха разписани вчера в София от министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

„Безспорно, сред тях най-важни са тези за изграждане на парковете „Република“ и „Младост“ и облагородяването на парка до Аспаруховия вал. Варна се задушава и с това най-накрая ще си поеме глътка свеж въздух.Ако успеем да проектираме всичко навреме, ще се реновират и близо 10 междублокове пространства в Трошево, Левски, Владислав Варненчик, Аспарухово и Цветния квартал. Повече от 11 милиона лева има и за реконструкцията на ул. „Александър Стамболийски“, където се предвиждат нови зони за отдих, подмяна на уличното осветление, и обновяване на пешеходната зона. Заложени са още ремонти на пътя Аспарухово-Галата и Куманово-Каменар, както и ремонти на редица улици в града – „Отец Паисий“, „Д-р Пискюлиев“, „Капитан Райчо“, „Св. св. Константин и Елена“ и други.Обновени улици ще има още във Виница и в централната част на града.

Проектите са за различни обекти, а предоставените средства са за проектиране на нови обекти и строителство на улици и паркове. Сред най-емблематичните за града проекти са този за изграждане на нова сграда на Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, за която са отпуснати 5,5 млн. лв. за 2024 г. За ремонта на тръбопровода за опасни води на дъното на Варненското езеро са отпуснати 24 млн. лв., като 20 млн. лв. ще бъдат използвани още тази година. Малко над половин милион (505 000 лева) ще се използват за реконструкция и основен ремонт на художествения музей „Георги Велчев“, където ще се създаде арт-център.

Със средства от държавата ще бъдат изградени също парковете „Република“, за който са отпуснати 6,2 млн. лв., както и „Младост“, за който са отпуснати 4,16 млн. лв. И за двата парка през тази година ще бъдат изразходвани по 2 млн. лв.“, написа в социалната мрежа Коцев.

Голяма част от проектите са за инфраструктурни обекти.

Малко над 10 млн. лв. са предвидени за основен ремонт на общинския път между кварталите „Аспарухово“ и „Галата“. 3,5 млн. лв. са отпуснати за основен ремонт на общински път с. Куманово – с. Каменар. Средствата са за инвестиционно проектиране и строително-монтажни дейности. 100 000 лв. са допустимите разходи по проекта за 2024 г. 

11,2 млн. лв. са отпуснати за реконструкция и благоустрояване на ул. „Александър Стамболийски“, чрез обособяване на зони за отдих, подмяна на улично осветление и обновяване на пешеходната зона на улицата. През 2024 г. ще бъдат разходвани 4 млн. лв. от общата сума.

За основен ремонт на ул. „Отец Паисий“ са предвидени средства в размер на 1,68 млн. лв. 2,43 млн. лв. са предоставени за основен ремонт на част от ул. „Д-р Пискюлиев“ от ул. „Ангел Кънчев“ до бул. „Христо Ботев“, в район „Одесос“. Максималната стойност на разходите за тази години по проекта са 2,43 млн. лв. 

5 млн. лв. получава Община Варна за основен ремонт на улица към Южна промишлена зона – Западна наземна връзка от Северния пътен възел на Аспаруховия мост до обръщача на острова пред петролната база.

За основен ремонт на ул. „Капитан Райчо“ е подписано споразумение за 2,56 млн. лв. За основен ремонт на част от ул. „Св. Св. Константин и Елена“ в кв. „Виница“ са подписани 3,5 млн. лв.

В три от проектите е заложено проектиране на основен ремонт на улици в централната част на града. Те се намират около училище „Св. св. Кирил и Методий“ и улици от двете страни на пешеходната част на бул. „Княз Борис I“.

Подписано е споразумение и за проектирането на нов облик на близо 10 междублокови пространства в кварталите „Цветен“, „Левски“, „Трошево“, „Владислав Варненчик“ и „Аспарухово“.

Друго споразумение е за проектиране на дейностите за реставрация и консервация на Аспаруховия вал, както и паркоустройство и благоустройство на прилежащата територия.

Всички проекти, подписани между Община Варна и МРРБ, трябва да бъдат завършени и отчетени до края на 2026 г., като средства ще се отпускат поетапно. Те са част от Националната инвестиционна програма на Министерството на финансите  за общински проекти за 2024 г.