От 1 януари може да останем без асансьори

От началото на 2017 г. стават задължителни новите изисквания за асансьорите, специалисти обаче предупреждават, че ако разписанията се следват стриктно, масово асансьорите в страната трябва да бъдат спрени. Причината е, че по-малко от 10% разполагат със задължителната двустранна аварийно-алармена връзка между кабината и дежурните техници.

Николай Маринков, който е главен секретар на Българската асансьорна асоциация припомни пред БНР, че е имало срок от повече от две години за прилагането на наредбата. По думите му става въпрос за съвсем просто средство за комуникация –  бутон-аларма, който трябва да бъде натиснат. Обикновено копчето се задейства само, когато асансьорът е заседнал между етажите. Има сим-карта, която се свързва със сервизния телефон. Маринков уточни, че мобилните телефони често имат проблем с обхвата в някои части на асансьорната шахта, но с новата система за комуникация връзката щяла да бъде гарантирана. Той подчерта, че устройствата се прилагат по целия свят, а това е допълнителна мярка за сигурност, която може да спаси човешки животи. Той опроверга тезата, че в по-старите съоръжения няма технологична възможност за монтирането на устройството.

Законът предвижда всички съоръжения, които не са изпълнили изискването за аварийно-алармената връзка да бъдат спрени от движение, независимо че те реално няма да са опасни.