След като години подред македонските учени се пробват да напишат собствена история, най-големата и титулована академия в държавата МАНИ(Македонска академия на науките и изкуствата), изригна с ново откритие.

Оказва се, че според академията, Македонския език и диалектите, прилежащи към него, съществуват от стотици години.

Малко започвам да се обърквам, понеже колкото пъти гледам интервю с македонец, не ми е нужен преводач. А, и при визитите на управляващите от българска страна не е назначен такъв. Или хората които посещават Северна Македония са полиглоти, или езика на западната ни съседка е не-типично еднакъв и разпознаваем за всички българи.

Премиерът Зоран Заев и външният министър Буяр Османи отвориха кутията на Пандора с приемането на преговори за националната идентичност и националния език на македонците, пише вестник „Вечер“, цитиран от БНР.

И от българска страна, и от някои европейски държави, и от министър Османи, чуваме фразата, че „за договор трябва компромис и от двете страни“, което във всеки случай е поражение за македонската нация и език, които не бяха спорни за никого досега от основаването на съвременната македонска държава, пише вестникът.

Много хора си задаваме въпроси, чиито отговори няма как да получим, понеже всеки гледа да дръпне историческата черга към себе си.

Един от въпросите е: Как държава която си сменя името през февруари 2019 г. и е с известна история от 1991 г. може да има притенции за език и езикови диалекти?

Става ясно едно нещо, което се забелязва когато македонец изкаже мнението си, и то е различно от това на повечето.

Позицията на бившия министър от СДСМ Денко Малески, чиито становище е, че македонците са с български корени, се приема много зле от населението на Северна Македония и най-вече от министър Османи. Самият той започва кампания по събирането на доказателства и факти за разграничаването на македонския език и принадлежност.

Отлъчват се цели села около българската граница, поради факта че жителите им се смятат и чувстват българи. Много от тях са с български лични карти, което още повече обърква македонските управляващи и ги поставя в неудобно положение.

Независимо дали Република Северна Македония ще бъде приета в ЕС, въпросния спор ще отеква години напред.