Да се издигне паметник на директорката на детска ясла „Пролет“ – Кина Драгнева, предлагат в социалната мрежа. Нетрадиционната инициатива е в допълнение на подписка, петиция и писмени искания от анонимни родители на бивши и настоящи питомци в яслата за защита на директорката. Самата Кина Драгнева отказа да коментира каквото и да е по темата, която втора седмица занимава добричлии.

Мавзолей или поне бюст-паметник, до този на кан Аспарух, поради съотносимостта на историческия принос на Кина Драгнева и създателя на Крайнуднавска България. Същата да бъде изобразена с чавдарска връзка и гербери в ръка, за да бъде обхванат в пълното житейския й път и придобиването на изключителен професионален опит. В района да бъде изградена и Алея на славата от признателните добричлии за памет на идните поколения. В нея да намерят своите места хора като дългогодишната кмет, областен управител и настоящ член на борда на директорите във „ВиК – Добрич“ АД – Детелина Николова, която впрочем също е пенсионерка. Както и образите на „суджуците“, които прославиха Добрич не само у нас, в Европа, но и през Океана. Все творци на новата история на все по-обезлюдяващия се Добрич.

Това са част от най-креативните предложения в опит да се удовлетвори истеричната подкрепа за Кина Драгнева.

Припомняме, че според официална информация от работодателя на Кина Драгнева – кметът на община Добрич – Йордан Йорданов, същата е навършила пенсионна възраст през от май месец 2017 г. Въпреки това тя продължава да изпълнява задълженията на директор. Преди седмица същата е получила предизвестие за прекратяване на трудовите правоотношения поради навършване на пенсионна възраст. Това даде повод на родители и нейни колеги да организират безпрецедентна акция в защита на служебното й положение. Съгласувани с общината са десетина търговски обекти, на които желаещите да подкрепят Кина Драгнева могат да го направят до 17 часа и 3 минути в неделя. До 15 часа днес петицията в нейна подкрепа са подписали 233 добричлии, 8 варненци и 8 добричлии, живеещи в далечна Финландия.

В същото време мероприятията по защитата й срещнаха сериозен обществен отпор в социалната мрежа. Почти всички коментиращи са единодушни, че без значение професионалната й квалификация, Кина Драгнева едва ли е незаменима, за да продължава да работи трета година след правото си на пенсиониране. Те припомнят, че в града има достатъчно млади хора, които биха могли да се справят не по-зле със задълженията на директор в детска ясла. Мнозина определят случващото се като израз на наглост, а някои подсещат „адвокатите“, че с тази акция повече вредят на Кина Драгнева, отколкото биха могли да й помогнат.

Самата Кина Драгнева е и организационен секретар на ГЕРБ-Добрич, общински съветник от ГЕРБ, член на комисиите по здравеопазване и образование в местния парламент.

Според съпартийците й тя е добър и честен човек, а детската ясла, която ръководи от години, е невероятно уредена. Те са категорични, че нямат данни с прекратяването на трудовите й правоотношения с община Добрич, да са свързани с политически гонения.

Родители пък твърдят, че директорката им е предлагала да се сдобият с документ, че децата им са хронично болни, за да бъдат приети с привилегии в лъскавата детска ясла. Те призовават подкрепящите я родители да излязат с имената си и да кажат на колко от тях децата без право са във въпросната ясла, давали ли са пари за това, представяли ли са фалшиви документи за трудовата си заетост и здравословното състояние на децата си.

„С цялото ми уважение към Вас и местоработата Ви, не бих искала да коментирам нищо. Смятам, че това е мое право.“, отговори Кина Драгнева на телефонно обаждане от наш репортер.

„Законовата процедура с предизвестието за прекратяването на трудовото правоотношение с Кина Драгнева, е спазена напълно. Не е ясно защо втора седмица този въпрос е така обществено интересен. Още с встъпването си в длъжност кметът Йордан Йорданов заяви, че няма повод да държи пенсионери на работа, при положение, че в града има достатъчно квалифицирани млади хора без работа“, коментираха от общината създалата се почти предреволюционна обстановка по случая.

 rns