Парламентът одобри на първо четене ратификацията на договора за покупка на още осем изтребителя F-16. „За“ гласуваха 152 депутати, „против“ бяха 42, а 7 се въздържаха. Христо  Гаджев от ГЕРБ пък предложи договорът да бъде ратифициран и на второ четене в същото заседание.

Основният спор бе между ГЕРБ, „Демократична България“ с БСП и „Възраждане“.

Румен Гечев заяви, че в договора била посочена само прогнозна стойност. Можело цената да се окаже друга и да се наложи да се плащат още милиарди. Николай Дренчев от „Възраждане“ коментира, че това изобщо не било договор, защото в него нито било посочено нито какво ще се получи, нито кога, нито колко трябва да се плати.

Депутатите вече дадоха принципна подкрепа за сделката. В началото на месеца покупката бе одобрена от комисията по отбрана и в пленарна зала. Предвижда се за новите машини да се похарчат 1.296 млрд. долара.

Според военния министър Димитър Стоянов първите осем военни самолети F-16, купени с предишния договор, се очакват през 2025 година, а вторите са с хоризонт 2029 – та година.

По думите България се нуждае от още машини. След гласуването той заяви, че след вземането на политическото решение за купуване на F-16 през 2019 г. експертните мнения вече нямали значение. Той подчерта, че без втория договор няма да има въоръжение за машините.

Ако останем само с първия договор, ще имаме осем чудесни самолета, но няма да имат високоточно оръжие, въоръжение въздух-земя, няма да боекомплект, за да се изпълняват задчите. Във втория договор всички дефицити от първия договор са добавени„, заяви той.

Жизненият цикъл на сегашните МиГ-29 няма да стигне до 2029 г. Междувременно се появиха идеи за купуване на други машини на лизинг, докато поръчаните F-16 бъдат произведени. Засега тази идея не среща особена подкрепа в парламента.

Появи се и информация, че Нидерландия е готова да предостави излишни самолети F-16 на източноевропейските си сюзници в НАТО, за да изпратят те МиГ-ове на Украйна. Според Стоянов на България е предложено единствено обучение на пилоти, но не и машини.

Източник:mediapool.bg