Новоизбраният президент на Чехия Петр Павел каза пред BBC, че на Украйна трябва да бъде позволено да се присъедини към НАТО „веднага след като войната приключи“.

Г-н Павел, пенсиониран генерал от НАТО, каза, че Украйна ще бъде „морално и практически готова“ да се присъедини към западния алианс, след като конфликтът приключи.

В първото си излъчено интервю за международните медии от избирането му генерал Павел даде категорична защита на западната военна подкрепа за Киев, като каза, че не трябва да има „почти никакви ограничения“ за това какво страните трябва да изпратят.

Говорейки от ренесансовия дворец Хрзански, на няколкостотин метра от Пражкия замък, той каза, че за него изпращането на западни изтребители като F-16 „не е табу“, но не е сигурен, че те могат да бъдат доставени във времева рамка, която може да се окаже полезна за Киев.

„Горд съм, че моята страна е една от първите, които предоставиха на Украйна значителна военна помощ“, каза той пред BBC.

Чешката република беше първата западна страна, която изпрати танкове и бойни машини на пехотата – съветски проектирани T72 и BMP1 – в Киев, част от поредица от доставки на тежки оръжия, които според съобщенията са започнали още през март 2022 г.

Почти година по-късно, след много агонизиране и душевно търсене, страни, включително Обединеното кралство, Съединените щати и Германия, започнаха да отговарят на многократните призиви на Киев да изпратят модерни западни танкове като Leopard 2s, Challenger 2s и M1 Abrams.

„Вероятно много малко хора биха могли да си представят, че западните страни биха били готови да предоставят на Украйна модерни основни бойни танкове или далекобойна артилерия или противовъздушни системи“, продължи той.

Сега, каза той, това е реалност.

„Но в същото време виждаме, че все още не е достатъчно“, за да се противопостави на значителните ресурси на Русия от хора и материали, добави той.

Той призна разочарованието на Киев от скоростта на доставките, особено на западните танкове, които изрично са предназначени да пробиват дупки – буквално и преносно – през съветските бронирани формирования.

Украйна е поискала 300 такива танка и казва, че Западът досега е обещал да изпрати поне 120. Но генерал Павел каза, че се надява това да се ускори – особено ако Русия започне своята очаквана пролетна офанзива.

Новоизбраният президент отхвърли мнението, поддържано отдавна в някои европейски столици, особено в Берлин, че подобни доставки могат да се разглеждат като „ескалация“.

Русия предупреди, че увеличените доставки на западни оръжия ще доведат до все по-голямо пряко намесване на страните от НАТО в конфликта.

„Нямаме алтернатива“, каза той. „Ако оставим Украйна без помощ, те най-вероятно ще загубят тази война. А ако загубят – губим всички“.

Новоизбраният президент Павел също каза, че той и други европейски лидери са длъжни да обяснят на своето скептично – и в много случаи уплашено население – смисъла да се помага на Украйна.

„Нашите градове не са унищожени от руска артилерия и ракети. Но бъдещето ни може да бъде унищожено, ако не подкрепим Украйна за успешен край на този конфликт.“

Освен това той отхвърли твърденията – сред които и на човека, който се изправи срещу него този уикенд, бившия премиер Андрей Бабиш – че затваря вратата за дипломацията.

„След като има дори най-малък шанс за мирни преговори, нека го подкрепим. Но няма никакви признаци за това от руска страна“, каза г-н Павел, който често беше представян като войнолюбец по време на кампанията.

„Това, което трябва да се каже, е следното: краят на войната е изцяло в ръцете на Русия. Би било необходимо само едно решение от президента Путин да изтегли силите си от Украйна и войната свърши.“

И след като приключи, каза той пред Би Би Си, можеше да види ясно място за Украйна в НАТО.

„Украинската армия ще бъде може би най-опитната армия в Европа. Украйна заслужава да бъде част от общността на демократичните страни.“

Включително НАТО? Попитах.

„Вярвам, че те наистина го заслужават.

Източник:BBC