Възстановяването след Ковид-19 минава през нови начини за правене на туризъм. Това заяви българският евродепутат и лидер на българската група депутати в ЕП – Петър Витанов, по време на участието си на Световния туристически форум в Бодрум, Турция.

Ето какво още сподели избраният от БСП за България депутат в Брюксел.

Щетите, които нанесе коронавирусът в световен план за туризма са огромни и възстановяването на сектора е важна задача пред Европа. Туризмът е структуроопределящ отрасъл за Европейския съюз. Девет от 27-те държави членки формират над 10% от БВП от туризъм. Всяко едно евро, изкарано от туризъм, носи още 4,2 евро от съпътстващи дейности като строителство, финансови услуги, транспорт и много други. Туризмът е и на практика най-големият работодател – близо 11% от работните места в Европейския съюз са заети от хора, които намират реализация в сектора.

Смятам, че е време за преоценка на приоритетите.

Европа, и в частност България, трябва да заложи на целогодишния туризъм.

Морският туризъм е най-попурярният у нас, но рисковете при него са, че сезонът е кратък и често зависи от капризите на времето.

След социалната и икономическата криза се видя, че има необходимост и от т.нар. здравен туризъм, който неминуемо ще стане част от живота на средната европейска класа.

В този смисъл внимание заслужава балнео и спа туризма, които до момента формират едва 6% от туристическите услуги, но пък имат висок дял в печалбата – 20%. При този тип туризъм се гарантира и приход за общините от съпътстващи дейности.

Регионът на Балканите е изключително благоприятен, защото притежава изворите и климатичните условия.

Не на последно място и като възможност за развитие е екологичният туризъм. Европейците изпитват все по-голяма необходимост да почиват на „зелено“ или казано с други думи – да са сред природата, край реки, езера, да спортуват и да се върнат към корените си