Зеленият сертификат не може да предпази Европа от разпространение на Омикрон, но Европа трябва да вземе единно решение за следващите ковид-мерки. Това каза в предаването „Брюксел 1“ Петър Витанов, който дискутира от Страсбург заедно с други български депутати темите от дневния ред на Европа.

„Работих много активно за приемането за зеления сертификат. Бях вносител на редица предложения и изменения на парламентарно ниво, когато се обсъждаше неговата архитектура. В този му вариант обаче той вече изглежда безсмислен, защото не може да спре разпространението на Омикрон, който протича бързо и безсимптомно при много хора. От друга страна зеленият сертификат остава инструмент за насърчаване на ваксинацията, която за момента е единственият начин да се предпазим от тежко преминаване на болестта“, каза Петър Витанов.

По-рано през седмицата, по време на дебат в Европарламента, той подчерта, че са необходими спешни мерки за хармонизиране на правилата за европейския цифров сертификат.

„Очаквам синхронизиран отговор на цяла Европа, както и общи мерки. Не е нормално европейците да продължават да пътуват при различни правила. В една държава да се признава бустерна доза само от един производител, във втора – на всички, в трета – да се влиза освен със сертификат и с тест, а в четвърта – да няма никакви мерки. Ако искаме да сме съюз, трябва да действаме единно, защото в противен случай се подронва авторитета на ЕС.“

Източник offnews