Депутатът от БСП – Петър Витанов, е сред 20-е европейски депутати, които най-ефективно си сътрудничат с представители на различните политически семейства и националности. Той е единственият български парламентарист в престижната класация на платформата за анализи VoteWatch Europe. В нея не са намерили място съпартийците му – лидерът на европейските социалисти, бивш министър председател, председател на БСП и парламентарист – Сергей Станишев, както и журналистката с политически амбиции Елена Йончева.

Петър Витанов е на 16-то място от всички 705 депутати, както и единственият българин на толкова челна позиция. В класацията на VoteWatch са използвани термините Bridge-builder (изграждащ мостове) и hub of policy shaping (отправна точка за формиране на политики), зад които стои идеята за медиация, сътрудничество, отворена комуникация и постигане на удовлетворяващи резултати.

Умението да общуваш, да убеждаваш и обединяваш е ключова част от работата в парламента, а резултатите от нея се виждат при приемането на законите, които засягат отделните страни-членки. Всяко изменение, допълнение или поправка към европейски закон е предшествано от множество срещи, обсъждания, работни сесии. Евродепутатите задължително комуникират активно в собствените си политически групи, но това е само първата стъпка към създаването на ефективно работеща мрежа. Изграждането на контакти с представители на други политически семейства и от други националности увеличават шансовете за намиране на подкрепа и поддръжници. Тоест – колкото по-активно комуникира един депутат с другите в парламента, толкова по-вероятно е предложенията му да получат одобрение или да се постигне компромис, удовлетворяващ всички участници.

„У нас може и да не е така, но в Европейския парламент работата на депутатите се следи под лупа. Радвам се, че съм попаднал в класация, която всъщност измерва как с колегите общуваме помежду си и какви са резултати от това. Общуването с колкото се може повече хора, независимо дали са от собствената ти политическа група или не, обикновено води до намиране на решения и постигане на компромис, който да е от полза за всички“, коментира Витанов пред Офнюз.

Платформата VoteWatch Europe е част от доклад на „VoteWatch“, който проследява как всеки отделен член на парламента комуникира с колегите си и как това се отразява на предлагането и приемането на поправки в европейското законодателство. Докладът показва кои членове на парламента са най-отворени за сътрудничество и най-активни в създаването на мрежи от контакти в сегашния мандат на ЕП.