Ръководителят на българската делегация на евродепутатите от БСП Петър Витанов отправи редица въпроси към Урсула фон дер Лайден, кандидат за председател на Европейската комисия, която представи визията си за развитие на ЕС пред Групата на социалистите и демократите в ЕП в Брюксел.

Той попита, какви конкретни мерки възнамерява тя да предприеме за избягване на разделението по оста Запад – Изток  – по отношение на въпроси като миграция, права на работниците, доходи. В допълнение, той попита и какви са вижданията й за европейската перспектива на Западните Балкани.

Урсула фон дер Лайден наблегна на единството като водещ принцип при прилагането на европейските политики и подходи, особено по ключови за европейските граждани теми. Тя отбеляза, че вратите пред нови страни членки трябва да останат отворени, при спазване на задължителните критерии.

Урсула фон дер Лайден постави акцент основно върху три аспекта от своята бъдеща програма. На първо място подчерта борбата с климатичните промени и мерките, които би следвало да бъдат реализирани в европейски мащаб –  намаляване на емисиите на въглероден диоксид с 50% до 2030 година и нулеви нетни въглероден емисии до 2050 г. (т.н. климатична неутралност).

На следващо място, кандидатът за председател на ЕК обърна внимание на стремежа към укрепване на социалните права  – най вече в подкрепа на баланса професионален – личен живот и увеличаване на възможностите на програма Еразъм.

Не на последно място тя отбеляза и необходимостта от засилване на ролята на ЕС в световен план.

Във вторник, 16 юли, кандидатът за председател на ЕК ще представи официално  платформата си в рамките на пленарното заседание на ЕП в Страсбург.