„България има нужда от нова лява партия, такава ще се появи, може би ще е за сметка на БСП. Вече има по-голям простор за нея. Важно е кой ще я оглави, защото хората гласуват за лица, не за програми.“

Това заяви пред NOVA журналистът Петър Волгин.

„Парадоксално е, че България е най-бедната в ЕС, а няма лява партия. България има нужда от силна лява партия. Има силен тренд надолу в БСП. Ще наблюдаваме какво ще се случи. Партията върви надолу, апетитите за нов ляв проект ще се усилят. Апаратът ще вярва на лидера си, но ако си загубил избирателите, отиваш надолу..

Може би Радев и Нинова са се харесвали през 2016 г., но след това настъпи разлом. Предвиждам, че това ще продължи. Радев има ореола на победител над ГЕРБ. По-интересно е какво ще стане с БСП.“

Думите на Волгин са актуални след 50-ия конгрес на БСП, който се проведе в събота и на който мнозинството подкрепи Корнелия Нинова да остане лидер, въпреки депозираната й оставка заради серията разгромяващи загуби на изборите през 2021 г.

За успехът на нова лява партия спомага и вече видимият разнобой между Президентството и правителството, категорични са анализатори. Те цитират думите на Илияна Йотова: „Правителството няма 100 възможности има 100 дни и ако не се справи отивме на избори!“.

Припомняме, че формацията „Продължаваме промяната“ беше първа политическа сила на последните парламентарни избори и защото експлоатираше темата, че лидерите й са хора на Румен Радев.