Турция стартира строежа на помпозен и противоречив проект на плавателен канал, успореден на Босфора, предадоха международните агенции, цитирани от manager.bg.

Съоръжението ще бъде дълго 45 км и ще е широко 840 метра. То ще свързва Мраморно море с Черно море на около 50 км западно от Босфора – от квартала Авджълар на юг до селото Дурусу на север. Целта му е да позволи повече морски трафик около Истанбул и да се ограничат възможностите за инциденти между корабите.

Каналът ще включва редица нови мостове, квартали, пристанища и се очаква да струва 15 млрд. долара. Няколко източника цитират информация, че значителна част от финансирането по проекта идва от Китай. Строежът би следвало да бъде завършен за 6 години.

„Това не е церемония по откриването на нов фонтан. Днес поставяме основните на канал, който ще служи за пример пред света“, заяви президентът на страната Реджеп Ердоган.

От 2005 г. до днес морският транспорт през Босфора се е увеличил със 72%, което дава основания за изграждането на канала.

Високата му цена обаче води до критики относно неговата икономическа целесъобразност. Също така притеснения има и относно екологичната щета, която съоръжението може да донесе на региона. Също така редица села и площи за отглеждане на животни ще останат под канала.