Подписка за втори референдум заради депото с отпадъци на „Солвей соди“ АД тръгна преди ден във варненското село Чернево. На 20 август там трябва да има местно допитване по казуса, но кметът прави всичко възможно да го осеути, разказа пред RNS председателят на първия инициативен комитет Валентин Георгиев.

Напрежението между жителите на Чернево и девненския завод е от месеци, след като стана ясно, че предприятието смята да направи депо за отпадъци в землището на селото. Там трябва да се складират отпадъците от работата на ТЕЦ-а. Първата клетка е изградена в чашата на общинският язовир. Местните жители се притесняват, че сред отпадъците има и вредни, и отровни, включително и живак. Терена за депото е на метри от общинския язовир, вододайната зона, къщите на хората и училището в селото.

RNS ще продължава да търси кмета Павлин Параскевов, за да научи от него отговаря ли на истината твърдението на местните, че той прави всичко възможно за осуетяването на местното допитване. Според тях той все още не е отпечатал бюлетините с уговорката, че „още не било сигурно, че ще има референдум“.

Вчера около 100 жители на китното варненско село, пазещо най-старите български традиции, бяха готови да затворят жп-линията и да спрат движението в знак на протест срещу бездействието по провеждането на референдума.

Областният управител Стоян Пасев, който е изпратил възражение по решението на ОбС за референдума, също трети ден е неоткриваем. Той би трябвало да обясни как като юрист колаборира Закона за местното самоуправление и Избирателния закон, в казуса с възражението си по референдума.

RNS