ХХІV издание на Международен младежки музикален фестивал „Надежди, таланти, майстори“ ще се проведе в Добрич между 6 и 10 септември в Огледална зала „Нели Божкова“. Организатор е Община град Добрич. Патрон на събитието е кметът Йордан Йорданов, съобщиха от канцеларията на градоначалника.

Журито е под председателството на проф. Виктор Чучков. Проф. Виктор Чучков е световноизвестен български пианист и композитор, професор по „Камерна музика” в Държавна музикална академия „П. Владигеров” и в НАТФИЗ „Проф. Кр. Сарафов”. Води майсторски класове по пиано, камерна музика и композиция в Холандия, Бразилия, Малайзия, Македония, Италия и Гърция, концертира в България и чужбина и участва в жури на международни конкурси и фестивали.

Членове за 2021 г.: проф. Гинка Гичкова – цигулка; проф. Огнян Константинов – виола; доц. Марина Капитанова – пиано;  д-р Милена Манева-Вълчева – класическа китара.

Проф. Огнян Константинов – виола. Преподавател в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, доктор по музикознание. Член на камерен ансамбъл “Софийски Солисти”, бил е член и на известния квартет „Димов“. Солист и камерен изпълнител с многобройни участия у нас и в чужбина.

Проф. Гинка Гичкова – цигулка. Преподавател в НМА „Проф. П. Владигеров“ София и в Северно-гръцката консерватория в Солун. Печели многобройни награди и отличия на международни конкурси в Полша, Канада, Швейцария и др. Гостува като солист на всички оркестри в България и на големи филхармонии в чужбина. Член на жури по цигулка и камерна музика в престижни конкурси.

Доц . Марина Капитанова – пиано. Ученичка на Мила Михайлова и дългогодишен корепетитор и преподавател по клавирен съпровод в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.Член на жури на престижни музикални конкурси и фестивали.

Д-р Милена Манева-Вълчева е родена в гр. Добрич. Дипломира в АМТИИ гр. Пловдив, специалност “Музикална педагогика”, а през 2010 г. защитава докторска дисертация в НБУ  София. От 1991 г. до момента е преподавател по китара в НУМТИ „Д. Петков” гр. Пловдив. Активно концертира в България и в чужбина. Работи и в различни ансамбли и формации . Води семинари и майсторски класове у нас и в чужбина.

УЧАСТНИЦИ за 2021 г. по възрастови групи и категории:

Солисти инструменталисти І А възрастова група : от  6 до 10 години – 13 бр.

Солисти инструменталисти І Б възрастова група: от 11 до 13 години – 12 бр.

Солисти инструменталисти ІІ възрастова група: от 14 до 17 години – 20 бр.

Солисти инструменталисти ІІІ възрастова група: от 18 до 25 години – 1 бр.

Клавирно дуо за 1 пиано / 4 ръце/: ІІ група от 15  до 19 години – 1 бр.

Камерна музика:      Сонатно дуо  І група: до 19 години – 1 бр.

                                   Сонатно дуо ІІ група: от 20 до 25 години – 1 бр.

                                   Китарен секстет  І група: до 19 години – 1 бр.

Общ брой участници – 58

Програмата по дни:

6 септември / понеделник/    СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ІА и ІБ ВЪЗРАСТОВИ ГРУПИ

8.00 до 12.40             АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ

13.00                           НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

7 септември / вторник/        СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ІІ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА

8.00 до 13.10             АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ

13.30                           НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

8 септември / сряда / СОЛИСТИ ИНСТРУМЕНТАЛИСТИ – ІІІ ВЪЗРАСТОВА ГРУПА, І и ІІ ТУР,                           КАМЕРНА МУЗИКА, КЛАВИРНО ДУО, СОНАТНО ДУО

8.00 до 13.00             АКУСТИЧНИ РЕПЕТИЦИИ

13.00                          НАЧАЛО НА КОНКУРСНАТА ПРОГРАМА

9 септември / четвъртък /    ОРГАНИЗАЦИОНЕН ДЕН

Поради спазване на противоепидемичните мерки не се предвижда церемония по откриване на конкурса, както и такава по награждаване и закриване. На всички наградени дипломите ще бъдат изпратени на посочените в заявката пощ. адреси, а паричните награди – по банков път.

Конкурсът ще се проведе при „закрити врата“, т.е в залата се допускат само участник с 1 придружител (педагог и/или родител), същото важи и за фоайе регистрация. Препоръчително е носенето на маски от всички. Апелираме за търпение при прекъсване на конкурсната програма за дезинфекционни мероприятия.

След приключване на конкурсния ден, журито заседава и се произнася с протокол, който се праща по ел. поща на участниците и се публикува на официалната интернет страница на общината.

NB: Всички участници да направят запис на USB памет (флашка) и изпратят на пощ. адрес:

гр. Добрич, ул. „Независимост“ 7, ет. 7, Дирекция Хуманитарни дейности – за конкурса „Надежди, таланти, майстори“ до 2 септември 2021 г. вкл. В плика да има имената и възрастовата група, както и точен адрес за връщане.

Изисквания:

– Видеозапис, направен специално за участието в конкурса и записан с телефон в хоризонтално положение, видеокамера или фотоапарат;

– Да бъде заснет в домашна обстановка или в зала;

– Участникът да изпълнява произведенията на живо ! Не се допускат студийни записи, като звукова подложка, технически корекции или монтаж;

– Подходящо естетическото оформление по лична преценка.

Успех на всички участници !