Полиция изведе чиновниците от МОСВ, „поемат“ през затворените пътища към Шабла

Полиция изведе четиримата от МОСВ от сградата на Община Каварна, където те се промъкнаха прескачайки през прозорците на съседна сграда. Тази сутрин чиновниците пристигнаха за обществено обсъждане по учредяването на защитена зона Каварна, която ще ограничи строителството, земеделието и риболова.

От 8,30 ч. тази сградата на общината е блокирана от добуджанци, несъгласни с решението на МОСВ. На няколко пъти напрежението ескалира, но до сблъсъци не се стигна главно заради Йордан Апостолов – добричлия, депутат от НФСБ-Бургас, който успя да убеди протестиращите да не се поддават на провокации. Той е убедил и чиновниците от МОСВ, че присъствието им в момента в Каварна само нагнетява общественото напрежеение, след което те са решили да заминат за Шабла.

Междувременно муждународният път Е79 е блокиран на две места преди Балчик, и след Каварна. RNS научи, че кметът на Шабла, който е от ГЕРБ, е заключил общината и е обяснил, че хората и администрацията му няма да участват в обществено обсъждане по учредяването на защитената територия, която е изцяло против интересите на рибарите и земеделците в крайморска Добруджа.