Бившият български финансов министър от първото правителство на Бойко Борисов – Симеон Дянков, оглави украинската „Алфа Банк“ – една от системните банки в страната, предават от руската редакция на Би Би Си. Информацията бе съобщена и от “Украинская правда”, който според изданието е инициатор на смяната на името на банката. Институцията ще се казва „Сенс Банк“.

След налагането на санкции на руските акционери на „Алфа Банк“ – Андрей Косогов, Петр Авен и Михаил Фридман, те бяха отстранени от управлението на институцията, а на тяхно място бе сложен Дянков като „независим синдик“. Преди войната основните акционери на банката бяха представители на руската група „Алфа“ –

“Банката не желае да има нищо общо със страната-агресор, дори на ниво асоциации и марка, работеща в Русия“, посочи Дянков, цитиран от standartnews.com.

Дянков нашумя преди години като вицепремиер и финансов министър в първото правителство на ГЕРБ, когато каза, че държавният бюджет е „постна пица“. През миналата година номинирането му за премиер от ИТН предизвика бурен скандал и партията върна неизпълнен мандата.