МОСКВА, 8 април – РИА Новости. Президентът Владимир Путин възложи на правителството да отпусне най-малко 300 милиарда рубли за изграждането на високоскоростна магистрала от Москва до Санкт Петербург, съобщи уебсайтът на Кремъл .

„Правителството <…> взема решения: през 2025 г. да се отделят средства от Фонда за национално благосъстояние за предоставяне на заеми за изграждане на съоръжения на транспортната инфраструктура, необходими за реализацията на този проект, в размер на най-малко 300 милиарда рубли със скорост не повече от един процент годишно с капитализиране на лихвите през първите десет години“, се посочва в заповедта.

Крайният срок е 1 юли 2024 г. За отговорен е назначен премиерът Михаил Мишустин. Също така до този момент е необходимо да се определят разходите за пътуване на пътници и услуги за превоз на багаж по високоскоростната железопътна линия .

За високоскоростна се счита електрифицирана двурелсова железопътна линия за движение със скорост от 200 до 400 километра в час. Сега в Русия няма такива пътища. Магистралата между Москва и Санкт Петербург ще стане пилотен проект и се обсъжда създаването на мрежа от такива пътища.

Освен това държавният глава възложи на правителството с участието на Руските железници и Сбербанк да сключи концесионно споразумение с Високоскоростната железопътна линия Две столици за реализацията на проекта. Крайният срок е 15 април, отговорник е Михаил Мишустин.