„Продължаваме промяната“ и бъдещите им коалиционни партньори са се договорили да има нови три министерства. Новината минава тихомълком покрай оглушителната истерична радост на суверена, породена от твърдението на Асен Василев за съкращаване на 15% от държавната администрация края на 2022 г.

Ето тиражирания в публичното пространство състав на Министерски съвет и разпределение по партии:

– ПП: финанси, растеж и иновации, образование, МВР, отбрана, транспорт, култура, здравеопазване
– БСП: държавните предприятия, социално министерство, земеделие, туризъм
– ИТН: МВнР, енергетика, регионално развитие, спорт
– ДeБъ: правосъдие, екология, климат

Прави впечатление, че към 16-е съществуващи до сега ведомства, са добавени още 3. Те са „Растеж и иновации“, „Държавни предприятия“ и „Климат“.

Извън наложителното назначаване на държавни служители в тях – от портиера, през целия обслужващ персонал до експерти и зам.-министри, на фона на обещанията за съкращаването на чиновниците, бурен смях предизвиква специално заради Корнелия Нинова създаденото министерство – на държавните предприятия.

Кирил Петков и Асен Василев влизат в полунощ в централата на БСП на „Позитано“ 20.

Вероятно заради опита й с управлението на държавни предприятия и факта, че госпожа-другарката влачи като тенекиена консерва „Техноимпекс“.

Припомняме, че между 1997 и 2005 г. Нинова е изпълнителен директор на „Техноимпекс“ АД. Назначена е на тази длъжност при правителството на Иван Костов. Същевременно е назначена и на поста председател на съвета на директорите на „Техноимпортекспорт“. „Техноимпекс“ и „Техноимпортекспорт“ са външнотърговски дружества, предвидени за приватизиране, като впоследствие Нинова оглавява и приватизационния екип, отговарящ за първото дружество. На 28-годишна възраст Нинова участва с още 27 души в дружеството, приватизирало „Техноимпекс“. Петър Жотев, министър на икономиката и енергетиката при Костов, твърди, че премиерът лично му е спуснал кандидатурата на Нинова.

Към днешна дата Нинова е председател на партия с отмираща функция, която заради личните амбиции на неколцина ще бъде коалиционен партньор в изцяло десен кабинет и ще доказва социалността на столетницата.

Качествата й като приватизатор видимо са отчетени и най-вероятно има още държави предприятия, които трябва да минат през процедурата, са коментарите по повод министерстването на Нинова.