Имам приятели артисти, които бяха много въодушевени от Кирил и Асен. Както и от Наско, министър на културата.

Това е една новина за тях.

Сценичните изкуства в България остават без базисно финансиране до края на годината след актуализацията на бюджета. 31.5 млн. лева са били предвидени за заплати и издръжка. Те обаче са прехвърлени към фонд „Култура“ от Асен Василев и раздадени на зелено от Атанас Атанасов по проекти (контракт, който гарантира плащането към контрагента преди да е изпълнен проекта).

Последното е впечатляващо, защото културните проекти обикновено са за сравнително малки суми – от порядъка на 5 до 20 000 лева. За такова бързо разхвърляне на 30 млн. се иска сериозна организация с подставени лица.

По тази линия в министерството на културата има двама министри, които са спецове по тази част.

Поради тази схема на източване към халтурите на умнокрасивата художествена десница, за която изкуството е „арт“, а художественото изпълнение „проект“, артистите на държавна работа в българските театри, оркестри, опери и танцови състави могат да останат без заплати до края на годината.

Техните пари ще отидат другаде като логично продължение на промяната. Още по-скандалното е, че единия милион от тези 31.5 все пак е оставен за сценичните изкуства, но министър Атанас Атанасов е разпоредил той да се даде за повишаване на заплатите на чиновниците в администрацията на министерството на културата.

Толкова за цивилизационния избор, Харвард, културата и халтурата на проектовия крадлив дискурс.

А за 80 милиона лева, предвидени за образование, които Асен Василев също отклони в друга посока to be continued…

Явор Дачков