Осигурихме средствата за добавки на пенсионерите за следващия месец. Решихме да предложим президентът Румен Радев да издаде указ за освобождаването на председателя на ДАНС – Димитър Георгиев. Това се налага заради извода, че същият е използвал политически мотивирани действия за една длъжност, която е деполитизирана. Този председател създаде прецедент, с което накърни престижа на службата.

димитър георгиев, данс, бгнес

Това заяви пред журналисти служебният премиер Стефан Янев веднага след края на заседанието на Министерски съвет, провело се днес.

Пламен Тончев – шеф на регионално звено на ДАНС, ще замести Димитър Георгиев. Тончев е дългогодишен шеф на ДАНС Враца. През миналата година той бе преместен за началник в Кюстендил.

Премиерът допълни, че днес са освободени 4 от областните управители – София, Варна, Добрич и Силистра, които бяха временно изпълняващи и са назначени титуляри.

С това ангажиментът на служебното правителство за смяна на областните управители като част от гаранцията за провеждане на честни избори, е приключил, смята служебният премиер.

Според Стефан Янев служебното правителство се опитва да освободи държавата от незаконни действия и практики.

бойко борисов

Може да се обзаложа, че никога в България няма да бъдат разкрити руски шпиони, нито тяхна мрежа. Причината да се махне шефа на ДАНС е именно разкриване на руската шпионска мрежа у нас.

Такова мнение изрази Бойко Борисов на живо включване във Facebook относно освобождаването на Димитър Георгиев от длъжността.

„Това е реваншизъм, да сменяш шефа на ДАНС като си един служебен министър“, коментира още председателят на ГЕРБ.