Православната църква отдава днес почит към Св. Климент Охридски, един от седемте апостоли на България и един от най–видните български средновековни книжовници и учители. Ученик е на равноапостолните просветители на славянските народи Св. св. Кирил и Методий и продължител на тяхното дело.

Климент Охридски опростява глаголицата и съставя буквите на т.нар. славянска азбука „кирилица“. Той е български духовник и просветител, средновековен учител и първият, проповядвал на старобългарски език. 

Само в западната половина на тогавашна България св. Климент има около 3500 ученици, които приемат свещен сан и постепенно изместват от България гръцкото духовенство, проповядващо на неразбираем за българите гръцки език.

Участник в Моравската мисия с други ученици на двамата братя, автор на „Похвално слово за Кирил“.

През 893 година с поемането на властта от Симеон, Климент е ръкоположен за „пръв епископ, проповядващ на български език.”

В продължение на 30 години Климент работи за утвърждаване на християнската вяра сред българския народ. Той превежда книги от гръцки на български, съставя проповеди за празници, строи църкви и манастири.

На 25 ноември имен ден празнуват всички, които носят името Климент, Климентина, Клементина и производните им.