„Важното е масовото ваксиниране да започне. Колкото по-рано, толкова по-добре.  Може да има някакви неудобства, но във времето ще бъдат изичстени“.

Това обясни пред bTV д-р Магдалена Баймакова, специалист по инфекциозни болестти във Военномедицинска академия. Саматя тя също се е ваксинирала.

По думите й желанието тези, които са преболедували, също да се ваксинират, но при условие, че са минали поне 90 дни от преболедуването.

Според нея, при някои от пациентите са възможни странични реакции. Те са две големи групи – логални и системни прояви. Най-често се наблюдава болка и чувствителност на мястото на поставената инжекция. Описани са появата на главоболие, умора, болки по мускулите и ставите. След няколко дни обаче те отшумяват, обясни специалистът.

Възможно е 14-15 дни след втората доза все още да не сме напълно защитени, но имаме успокоението, че дори след първата доза към втората-третата седмица започва образуването на нашата защита. В периода между двете поставяния трябва да се пазим и самонаблюдяване“, допълни д-р Магдалена Баймакова.

източник dnes.bg