51-годишният варненец Николай Василев, когото Славчо номинира за премиер на правителството на шоуто, би трябвало да отговори на няколко въпроса. Добре е да го направи преди да се яви като кандидат за министър-председател в зала пленарна, за да не поставя в неловко положение членовете на върховния орган на власт в Република България – народните представители, след като вече са гласували предложението.

Като министър на държавната администрация, в края на мандата на правителството, Николай Василев реализира идеята във Варна да бъдат поставени 2 пилона, на които да бъдат знамената на България и на ЕС. Според официалните данни всеки един от тях е с височина 52,6 м, а знамената са с размери 13 на 21,50 м.

Параметрите на композицията, чиято идея е открадната от Испания, са разчетени така, че да превъзхождат по височина с 2,6 м чуждите, т.е. да си премери някой пилоните с испанските.

Обяснено е, че двата пилона са по 14,5 тона желязо, а за да стоят изправени са излети 150 куб.м. Това означава, че по днешни цени за пилоните са платени 86 500 лв., а за бетона още 12 000 лв. – общо няма и 100 000 лв.

Твърди се неофициално, че за въпросните пилони и знамена през далечната 2009 г. са похарчени 194 000 лв. пари на данъкоплатците – сиреч – на всички нас. Това са 808 минимални работни заплати към същата година, когато за месец труд се е плащало по 240 лв. на човек. Това са таксите за детските градини на поне 4 850 малчугана, които можеха да получат като подарък от загриженото министерство по повод 1 юни, например. Можеше да се издържа едно малко училище цяла учебна година или две детски градини за цяла календарна година. Или да се платят животоспасяващите операции на две деца. Никой от нас не може да каже дали едното от тях нямаше да е най-важният човек за народа ни или планетата.

Ако цифрите са автентични, то означава, че за всеки метър от 52-метровите пилони сме платили над 1 898 лв.

През декември 2009 г. Николай Василев поема ангажимент пред варненска медия личната издръжка на знамената-рекордьори. Той декларира, че ако флаговете са се скъсали, ще плати нови и уточнява, че всяко едно от тях струва 1000 лв.

Очевидно обещанието не е изпълнено, защото през годините Община Варна обявява обществени поръчки за нови знамена.

През последните дни се оказа напълно невъзможно някой да се сети колко точно са стрували пилоните на „Почивка“. Не съществува Министерство на администрацията и административната реформа, което официално да питаме. В същото време последната официално коментирата цифрата е 194 000 лв. За това попитахме строители колко ще струва меренето на пилони от Никито с Испания, ако беше днес:

„В тези 2 пилона има не повече от 10 тона желязо. Към днешна дата цената на съоръжението, заедно с платформата и монтажа, реалната цена не би надхвърлила 40 000 лв. През далечната 2009 г. сумата е далеч по-ниска. В първия онлайн магазин, открит в Гугъл за „знаме за екстремни външни условия“ според цената за указания размер, получаваме за двата най-големи флага обща сума от 16 521 лв. Без никакви отстъпки, без никакви намаления и промоции, каквито биха могли да се получат от търговеца. Изразходените 150 куб. м днес биха стрували 12 000 лв. Количеството бетон означава, че на площ от 10 кв.м примерно, е излят бетон на дълбочина 15 м. Това е към днешна дата – когато минималната заплата е три пъти по-висока от тази през 2009 г. Както вече е ясно – по думите на Николай Василев, флаговете струват 2 000 лв. Както и да го изчисляваме, в този проект не би трябвало да са вложени повече от 60 000 лв. За какво е усвоена останалата част от сумата, трябва да кажат тези, които са го направили. Друг е въпросът, дали официално съобщените размери от 52,6 м височина на пилоните, обема на бетона и размерите на знамената е фактически изпълнено и реално съществува. Даже по официалните сметки на проекта стойността му към днешна дата е 98 000 лв. Само да припомним, че в края на 2009 г. цените на металите претърпяха 80% увеличение, а тези пилони би трябвало да са правени при по-ниските цени.“

По-малко от година, след като са монтирани пилоните и развети прескъпите „висококачествени“ флагове, единият от тях грозно се нацепва, съобщава БНР.

Ето защо е хубаво бъдещият премиер да каже:

  • 194 000 лв. ли струва на данъкоплатците монтирането на 2 пилона, от които да се ветреят българското и знамето на ЕС във варненския район „Почивка“
  • коя е фирмата- изпълнител
  • как беше определен изпълнителят
  • кой одобри СМР-тата на проекта
  • кой одобри като най-целесъобразен този разход от държавната хазна
  • у кого е отишла разликата от реално вложените средства и заявените
  • с какво двата пилона допринесоха за изпълнението на целите и задачите на Министерството на държавната администрация и административната реформа
  • чувствате ли лична удовлетвореност от похарчените за пилоните пари – морална или финансова е тя